Prehitra vožnja najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok za prometne nesreče z najhujšimi posledicami, v katerih ljudje umirajo ali se hudo poškodujejo, je ob začetku preventivne akcije Hitrost ubija - vozimo pametno dejal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije GPU. Lani je zaradi neprilagojene hitrosti na naših cestah umrlo 46 ljudi.

V prvem tednu preventivne akcije Hitrost ubija - vozimo pametno 
bodo policisti poostrili nadzor, v sredo pa bodo tako kot večina 
evropskih držav izvedli maraton nadzora hitrosti.  Foto: Leo Caharija
V prvem tednu preventivne akcije Hitrost ubija - vozimo pametno bodo policisti poostrili nadzor, v sredo pa bodo tako kot večina evropskih držav izvedli maraton nadzora hitrosti.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Na današnji novinarski konferenci je Robert Vehovec poudaril, da kljub temu v Sloveniji beležimo pozitiven trend izboljšanja prometne varnosti. "Prišli smo namreč do točke, ko bo napredek vse težji in si ga lahko obetamo samo, če pri hitrosti naredimo dodatne korake, da jo umirimo in spravimo v podzavest ljudi. Da ne bodo več malodušni do nekoga, ki vozi 10 ali 15 kilometrov prehitro skozi naselje," je dejal.

Akcija, ki se je začela danes in bo potekala do 29. aprila, je po njegovem mnenju dobra priložnost za to. Že v prvem tednu bodo poostrili nadzor, v sredo pa bodo tako kot večina evropskih držav izvedli maraton nadzora hitrosti. Takrat bodo vozniki na cesti občutili povečano prisotnost policije in da so nadzorovani. Vehovec je prepričan, da bodo vozniki v sredo vozili nekoliko počasneje, kar naj bi se odrazilo pri prometni varnosti.

Voznike bodo nadzirali med 6. in 18. uro na več kot 630 lokacijah po Sloveniji, objavili bodo tudi seznam, kje lahko pričakujejo policiste. "Želimo biti transparentni, ker ni namen v kaznovanju, ampak v tem, da občutijo, da so nadzorovani in da razmišljajo o omejitvah hitrosti," je dejal in dodal, da bodo glede na "zamrznitev stavke" lahko zagotovili dovolj policistov za pokritje omenjenih lokacij.

Konference so se udeležili tudi ambasadorji kampanje Rado Mulej, Jože Robežnik, Marko Miladinovič in Franci Kek, s katerimi je agencija za varnost prometa združila moči za zmanjšanje prometnih nesreč s smrtnim izidom.

"Kot akterji nastopamo v oglasih agencije. Razen tega bomo po svojih močeh in kanalih poskušali delovati tako, da se res ne splača prehitro voziti, sesti za volan pijan, ali telefonirati med vožnjo", je dejal Kek.

Mulej je poudaril, da je njihovo poslanstvo ozaveščati ljudi, da je varnost v prometu dejansko pomemben dejavnik za preživetje. Življenje je preveč pomembno, zato poziva k previdni in pametni vožnji.

Robežnik je povedal, da je ambasador počasne vožnje, saj vedno kot sopotnik voznikom teži, naj počasi vozijo. Kot je dodal, je zaradi izkušnje hitro dojel, da alkohol in hitrost nista rešitev.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je poudaril, da hitrost, alkohol in uporaba mobilnega telefona med vožnjo sejejo glavnino smrti na naših cestah, zato so tudi vse te tri teme združili v eno celovito medijsko podobo. Poleg omenjene akcije se po njegovih besedah odvija tudi cela vrsta aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti.


Najbolj brano