Pred Izolo zagorelo plovilo

Danes okoli 13. ure je v morju pred Izolo zagorelo plovilo, na katerem je bilo šest Italijanov. Vsi so na varnem.

 Foto: Arhiv Uprava za pomorstvo
Foto: Arhiv Uprava za pomorstvo

IZOLA > S sedem metrov dolgim čolnom je šesterica Italijanov startala iz Portopiccola in se odpravila na izlet proti Sloveniji. Ko so bili pred Izolo so opazili, da se kadi iz predela motorja, kmalu pa se je vnel velik požar. Vsi so skočili v morje, kmalu zatem se je do njih pripeljal voznik čolna, ki je bil v bližini, in nato še ekipa pomorske uprave, ki jih je nato pripeljala na kopno. Italijani so jo odnesli brez večjih poškodb, ena oseba je skupila nekaj prask po nogi.

Na upravi za pomorstvo so pojasnili še nekaj podrobnosti o požaru italijanskega čolna na morju pred Izolo. Direktor uprave Jadran Klinec je povedal, da vzrok požara še ni znan.

Na pristaniški kapitaniji so klic o požaru na italijanskem plovilu, ki je bilo 2,3 navtične milje pred Izolo, prestregli ob 13.42 in takoj sprožili reševalno akcijo. Posadka reševalnega gumenjaka pristaniške kapitanije je bila na kraju požara točno ob dveh. Takrat so aktivirali tudi pomorske policiste, takoj zatem pa še vlačilec družbe Adria-Tow. Medtem so o požaru na morju obvestili tudi koprske poklicne gasilce. 20 minut zatem so bili italijanski morjeplovci že na pomolu, kjer so jih oskrbeli reševalci na kolesih. Eden od Italijanov je imel manjšo rano na nogi.

Kmalu po tretji uri je na morje zaradi morebitnega onesnaženja odplulo tudi plovilo službe za varstvo obalnega morja (SVOM). Z reševalno akcijo so končali ob 16. 30.

Italijansko plovilo Hope so na morju gasili koprski poklicni gasilci in posadka z vlačilca Neptun. Denis Slavec, vodja intervencije iz koprske gasilske brigade, nam je povedal, da so jih o požaru na morju obvestili pet minut pred 14. uro. Zagorelo je v strojnici, nato pa se je požar razširil na plovilo. Iz koprskega pristanišča so izpluli s svojim plovilom in v Izolo odšli še z enim gasilskim vozilom. Pri gorečem plovilu so počakali na vlačilec, nato pa so skupaj začeli gasiti z vodnimi topovi in klasično, s cevmi. Ko so goreče italijansko plovilo skoraj v celoti pogasili, so ga s plovilom SVOM odvlekli proti izolski ladjedelnici, med plovbo pa je v uničeno plovilo vdrla voda, tako da se je približno sto metrov od obale potopilo. Zanj bo poskrbela ekipa SVOM.

S svojim gumenjakom so bili na morju štirje koprski poklicni gasilci, še eno vozilo pa jih je čakalo na pomolu izolske ladjedelnice.

Šesterica Italijanov je po končanem postopku odšla domov, ostali so brez dokumentov in vseh stvari, ki so jih imeli na čolnu.


Najbolj brano