Pranje denarja v slovenski Istri: poskušal prikriti izvor več kot pol milijona dolarjev

Koprski kriminalisti so zaradi pranja denarja kazensko ovadili podjetnika in njegovo družbo s sedežem v slovenski Istri.

Z izvršitvijo  goljufij v tujini  je bilo  leta  2020  in 2021 na bančne 
račune družbe s sedežem v slovenski Istri   nakazano  približno  pol  
milijona ameriških dolarjev.  Foto: pixabay.com
Z izvršitvijo goljufij v tujini je bilo leta 2020 in 2021 na bančne račune družbe s sedežem v slovenski Istri nakazano približno pol milijona ameriških dolarjev.  Foto: pixabay.com

KOPER > Preiskava, ki so jo zaključili v marcu, je namreč pokazala, da je prek svoje družbe poskušal prikriti izvor nekaj več kot pol milijona dolarjev, “zasluženega” z goljufijami, storjenimi v tujini.

Skrivalnice prek poslovanja z bitcoini

“Denar, ki ga je osumljenec pral na območju slovenske Istre, je izviral iz več kaznivih dejanj t. i. BEC (Business Email Compromise) goljufij, izvršenih na škodo španske, kitajske in ameriške družbe. Z izvršitvijo teh goljufij je bilo leta 2020 in 2021 na bančne račune njegove družbe nakazano približno pol milijona ameriških dolarjev. Izvor umazanega denarja je osumljenec poskušal zakriti z nakupom kripto valut BTC pri eni od slovenskih kripto menjalnic ter nadaljnjim prenosom teh valut,” podrobneje pojasnjujejo v koprski policijski upravi.

Zase je zadržal 8 odstotkov

Dodajajo, da je prenose denarja prikazal kot del legalnega gospodarskega poslovanja njegove družbe ter v ta namen izdelal več lažnivih računov in pogodb. Za usluge prikrivanja izvora umazanega denarja si je osumljeni (oziroma njegova družba) zadržal približno 8 odstotkov od celotnega zneska.

Zoper njega in njegovo družbo so podali kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo.

Za BEC goljufije je značilno, da storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in v sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja predrugačijo fakturo, tako da spremenijo številko bančnega računa. S tem zavedejo poslovne subjekte, da nakažejo sredstva na račune goljufov, misleč, da so plačilo izvedli svojemu poslovnemu partnerju, so še pojasnili v PU Koper.


Najbolj brano