Požar na deponiji razkril pomanjkljivosti

Petkov požar v zbirnem centru v Dragonji je razkril nekatere pomanjkljivosti, zaradi katerih se je ogenj hitreje širil, po drugi strani pa je bilo oteženo tudi gašenje.

Po petkovem požaru na deponiji bodo morali v piranskem Okolju 
poskrbeti za večjo varnost v zbirnem centru.  Foto: GB Koper
Po petkovem požaru na deponiji bodo morali v piranskem Okolju poskrbeti za večjo varnost v zbirnem centru.  Foto: GB Koper

DRAGONJA > Gasilci so z gašenjem na deponiji odpadne embalaže končali okoli 22. ure (zagorelo je v petek okoli 15. ure), do jutra pa je ostala tam gasilska straža. Denis Slavec, vodja petkove gasilske intervencije, pa je povedal, da jim ponoči ni bilo več treba gasiti. Gašenje, v katerem je sodelovalo več kot 50 gasilcev iz koprske gasilske brigade in petih prostovoljnih gasilskih društev, je minilo brez posebnosti, nihče od gasilcev se ni nadihal dima.

Nimajo velike cisterne

Petkov požar je po besedah Slavca razkril kar nekaj pomanjkljivosti. “Hidrantno omrežje na deponiji zagotavlja premalo vode za normalno gašenje,” je poudaril, zato so gasilci vodo polnili v cisterne približno 500 metrov od deponije. Opozoril je tudi na to, da v slovenski Istri gasilci nimajo večjega vozila cisterne (imajo le 6000-litrske), zato so na pomoč poklicali gasilce iz Sežane, Komna in Ilirske Bistrice, ki imajo večja vozila cisterne, z 10.000 do 14.000 litri vode. Prav z njimi so pogasili glavnino požara. Na deponijo so pripeljali približno 35 kubičnih metrov vode.

Vzrok požara samovžig

Na deponiji je v petek popoldne najverjetneje zagorelo zaradi samovžiga. Tako so po požaru domnevali tako gasilci kot direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič, ki je pojasnil, da se med embalažo pogosto najdejo vnetljive snovi, pa tudi vžigalniki ali baterije. Policisti, kriminalisti in forenzični tehniki so v soboto več ur opravljali ogled požarišča in ugotavljali vzrok požara. Ta včeraj še ni bil znan.

Na deponiji bi morali biti odmiki med enimi in drugimi kupi odpadkov večji. Na platoju, kjer je zagorelo, so bili kupi stekla, papirja, sveč in kartona (tam je bilo približno 170 ton odpadkov). Med njimi bi moralo biti nekaj metrov odmika, da ne bi bil možen prenos požara. Slavec poudarja, da bi morali pristojni poskrbeti za reden odvoz odpadkov, da ne bi bile na deponiji tako velike količine. Ob manjših količinah odpadkov bi tudi v primeru požara nastajalo manj dima (v petek se je širil proti Sv. Petru in Krkavčam) in bi bilo okolje manj ogroženo. Slavec opozarja tudi na odvodnjavanje požarne vode, ki ni odtekala po drenažnem sistemu oziroma kanalih, ampak je tekla kar po cesti.

Gašpar Gašpar Mišič, direktor Okolja, po petkovem požaru pričakuje pomoč ministrstva za okolje in prostor predvsem pri odvozu požgane embalaže z deponije. Državni sekretar na ministrstvu Marko Maver si je razmere ogledal že v petek zvečer. Povedal je, da imajo na ministrstvu že pripravljeno uredbo o požarni varnosti, ki bi zmanjšala tveganja za takšne požare. Pričakuje, da bodo svoje delo opravile tudi inšpekcijske službe.

Gašpar Gašpar Mišič,

direktor Okolja

“Celoten zbirni center moramo pregledati in ugotoviti, kje so potencialna tveganja, tudi z vidika požarov.”

Pregledati morajo celoten zbirni center

Glede težav s hidrantnim omrežjem v zbirnem centru se Gašpar Mišič strinja, da ga je treba dopolniti in je grede tega že v dogovoru z Rižanskim vodovodom. Dodal je, da je odvodnjavanje na deponiji prvenstveno namenjeno izcejanju vod ob dežju, a zagotavlja, da bodo tudi to uredili.

“Celoten zbirni center moramo pregledati in ugotoviti, kje so potencialna tveganja, tudi z vidika požarov,” je napovedal. Postavili bodo nadzorne in termo kamere, s tem bi poskrbeli tudi za nadzor nad gibanjem v zbirnem centru, termo kamere pa bi povezali z dežurno sobo gasilske brigade in tako zagotovili hitro ukrepanje.

“Če bi država poskrbela za pravočasen odvoz odpadne embalaže, tega ne bi bilo,” je prepričan novi direktor Okolja. Ob hitri intervenciji gasilcev, ki je preprečila širjenje požara, je poudaril, da je bila pomembna tudi pomoč podjetnika Viljema Krta, ki je z večjim delovnim strojem pomagal pri odmikanju kupov embalaže. Potrdil je, da so predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje odvzeli vzorce onesnažene vode, a včeraj rezultatov analiz še ni imel. “Narobe bi bilo, če zdaj ne bi ukrepali in poskrbeli tudi za večjo preventivo,” poudarja Gašpar Gašpar Mišič in napoveduje dodatne ukrepe na deponiji, tudi glede ločevanja odpadne embalaže.


Najbolj brano