Popoviču še ena košarica

Ljubljanski višji sodniki so nekdanjemu koprskemu županu Borisu Popoviču in njegovi odvetniški ekipi dali še eno košarico. Zavrnili so njegovo pritožbo na sodbo okrajnega sodišča v Ljubljani, na katerem je tožil novinarko TV Slovenija Eugenijo Carl.

Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Pred letom dni je ljubljanska okrajna sodnica zavrnila tožbo, s katero je Boris Popovič od novinarke Eugenije Carl zahteval 7000 evrov odškodnine in prepoved poseganja v njegove osebnostne pravice z negativnimi vrednostnimi sodbami. Tožbo je proti Popoviču najprej vložila Eugenija Carl, in sicer zaradi izjave, s katero se je obregnil ob njene prsi. Okrajno sodišče ji je ugodilo in ji prisodilo 3500 evrov odškodnine. Sodba je pravnomočna.

Popovič pa je proti Carlovi pred tremi leti vložil tožbo zaradi njene izjave novinarju spletnega portala Regional Obala, ki jo je novembra leta 2013 prosil za komentar na županove izjave o njenem oprsju. “Županove izmišljotine ali že kar blodnje so nevredne komentarja in s takimi neumnostmi se ne mislim ukvarjati,” je takrat odgovorila novinarka.

Sodnica Popovičevim trditvam, da je bila izjava izrečena z namenom diskreditacije, podcenjevanja in zaničevanja, ni sledila. Župan prav tako ni dokazal, da bi zaradi tega trpel duševne bolečine.

Popovič oziroma v njegovem imenu odvetnik Branko Gvozdić, odvetniška pisarna Mira Senice in odvetniška družba Matoz so na sodbo vložili pritožbo, višji sodniki pa so jo zavrnili. Popovič je v pritožbi vztrajal, da besede neumnost, blodnost in izmišljotine niso le rahlo negativne vrednostne sodbe. Višji sodniki so ugotovili, da omenjene besede res niso vrednostno nevtralne, vendar so pritrdili okrajni sodnici, da ne dosegajo standarda objektivne žaljivosti.

Spomnimo, pred kratkim je o izjavah Popoviča in Carlove presojalo tudi okrožno sodišče v Kopru. Popoviča je obsodilo na pogojno kazen, Carlovo pa oprostilo. Sodba še ni pravnomočna.


Najbolj brano