Popovič je ponovno zbolel

Prvi oktober za obtoženega Borisa Popoviča nikakor ni bil primeren dan za prihod na sodišče. Danes bi moral povedati, ali se počuti krivega zaradi spornega nakupa koprskih luči, pa se je najprej opravičil zaradi drugega sojenja, nato pa zaradi bolezni. Danes ni bilo na sodišče niti Igorja Hrvatina, prišel pa je tretjeobtoženi Simon Varljen, ki krivde ni priznal.

Nekdanji koprski župan Boris Popovič ni prišel na današnji 
predoobravnavni narok na koprsko sodišče zaradi obtožbe, da je 
leta 2008 z nakupom luči na Ukmarjevem trgu oškodoval občino za 
približno 83.000 evrov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Nekdanji koprski župan Boris Popovič ni prišel na današnji predoobravnavni narok na koprsko sodišče zaradi obtožbe, da je leta 2008 z nakupom luči na Ukmarjevem trgu oškodoval občino za približno 83.000 evrov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER >Na koprskem okrožnem sodišču bi se moral o krivdi danes najprej izreči nekdanji koprski župan Boris Popovič, pa se ni. Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je lahko le ugotovila, da Popoviča ni, in prisotne seznanila, da je od njega oziroma njegove obrambe prejela dve prošnji za preložitev. Najprej je v torek obramba predlagala preložitev, ker je imel Popovič v četrtek drugo sojenje v Ljubljani, nato pa je v sredo prosila za preložitev, ker je Popovič zbolel.

Zdravnik Šime Kopilović je v potrdilu, ki je bilo priloženo prošnji, zapisal, da Popovič ne more spremljati sojenja pet dni zaradi nenadne in nepredvidljive bolezni. Kopilović je potrdilo napisal na podlagi zdravniške dokumentacije iz kliničnega centra iz Beograda v Srbiji. Sodnica je odvetnico Katarino Mervič iz odvetniške pisarne Senica pozvala, naj dokumentacijo iz Srbije predloži sodišču, če jo ima, in jo obenem opozorila, naj takih opravičil ne pošiljajo v zadnjem trenutku.

Popovič bolan, Hrvatin zelo zaposlen

Odvetnica Katarina Mervič je sodnici izročila dokumentacijo, ki jo je napisal kirurg iz Beograda, in ji pojasnila, da so potrdilo s prošnjo iz odvetniške pisarne poslali na sodišče še isti dan, ko so ga tudi dobili. Ker ni bilo pogojev, da bi opravila narok, je sodnica sklenila, da bo Popoviča ponovno povabila nanj. “Glede na to, da bi moral ležati na trdi in ravni površini, domnevam, da bi moral biti doma. Zato mu bom še danes poslala novo vabilo,” je sklenila.

Čez dve uri na sodišče ni bilo niti drugoobtoženega Igorja Hrvatina, nekdanjega direktorja koprske Komunale, zdaj direktorja koprskega zdravstvenega doma, vendar je sodnica narok vseeno opravila. Ker je Hrvatin ugovarjal obtožnici, je jasno, da krivde ne priznava, kar sta potrdila tudi njegova odvetnika Gorazd Gabrič in Franci Matoz. Sta se pa strinjala, da se narok opravi v njegovi odsotnosti. Hrvatin je sodišču sporočil, da ima nujne službene obveznosti.

Igor Hrvatin je sodišču sporočil, da ima nujne službene obveznosti. Njegova odvetnika Gorazd Gabrič in Franci Matoz sta se strinjala, da se narok opravi v njegovi odsotnosti. (Foto: Tomaž Primožic/FPA)

Matoz bi predlagal zastaranje

Matoz je sodnici predlagal, naj iz spisa izloči dokaze, ki so jih kriminalisti našli med hišno preiskavo pri Hrvatinu, ker naj sodišče pri izdaji dovoljenja za preiskavo ne bi opravilo presoje sorazmernosti ukrepa. Sicer pa Matoz meni, da sta bila nakup in postavitev luči le del celotne ureditve javnih površin tega dela Kopra in navezave na Ukmarjev trg in ne samostojna investicija. Zato sodnici predlaga, naj postavi izvedenca za javna naročila, da ugotovi, ali so bile luči samo dodatno delo ali samostojna naložba.

Prav tako predlaga, naj sodišče postavi še drugega izvedenca, ki bi ocenil, ali je Stavbenik pri celotni naložbi opravil dodatna dela, zaradi katerih bi bil lahko upravičen do plačila razlike med ceno Grafista za postavitev luči in ceno, ki jo je Stavbenik za luči zaračunal občini. Razlika znaša slabih 68.000 evrov. Matoz bi v celotni zgodbi upošteval tudi skoraj 30.000 evrov vredno bančno garancijo Stavbenika in jo odštel od prej omenjene razlike v ceni. “Razlika v obtožbi bi tako padla pod 50.000 evrov, to bi bila potem milejša oblika kaznivega dejanja, za katero je pregon že zastaral,” je sklenil Matoz.

Tretji je le prišel

V tretje gre rado, in tretjeobtoženi Simon Varljen s koprske Komunale (zdaj Marjetice) je danes vendarle prišel na sodišče. Krivde ni priznal, prav tako ni priznal nobenih dejstev iz obtožnice. Njegov odvetnik Renato Dukič je prav tako predlagal postavitev izvedenca gradbeno-finančne stroke, ki bi ugotovil višino domnevno pridobljene koristi. “Za nas je sporna le višina koristi. Po našem mnenju ta ni bila določena, kot se običajno določa v gradbeništvu. Prvo vprašanje je že davek, ki si ga Stavbenik ni mogel prilastiti, ampak ga je moral plačati,” je dejal Dukič.

Zaradi postavitve futurističnih barvnih luči, za katere so sprva trdili, da se bodo napajale s sončnimi celicami, kasneje pa so jih preprosto priključili na električno omrežje, je tožilstvo obtožilo šest ljudi. Borisu Popoviču očita zlorabo uradnega položaja, ostalim petim pa pomoč pri zlorabi položaja. Bistvo očitka je v tem, da sta se koprska občina in Grafist vnaprej dogovorila, da bo Grafist nabavil in vgradil luči, kasneje pa so objavili javni razpis in posel navidezno oddali Stavbeniku, ki je takrat v Kopru izvajal tudi druga dela. Razlika med vrednostjo postavitve luči in računom, ki ga je zanje Stavbeniku plačala občina, znaša 68.764 evrov, posebej Grafistu pa je občina plačala še 15.000 evrov za elektrostrojna dela.


Najbolj brano