Policisti sredi zaliva rešili jadrnico s študenti

“Vse se je dobro izteklo in tudi situacije, ko na morju ne gre vse po načrtih, so šola za naše pomorce,” je po srečnem koncu avanture sredi Piranskega zaliva dejal Peter Vidmar s Fakultete za pomorstvo in promet. Pomorski policisti so v ponedeljek sredi Piranskega zaliva pomagali študentom, ki so se na šolski jadrnici znašli sredi visokih valov, močan veter pa jih je odnašal proti Savudriji.

Policisti so s policijskim gumenjakom jadrnico odvlekli na varno.  Foto: PU Koper
Policisti so s policijskim gumenjakom jadrnico odvlekli na varno.  Foto: PU Koper

PIRAN > Klic na pomoč je v ponedeljek okoli 14.30 dobil regionalni center za obveščanje, ki je klic skiperja jadrnice posredoval policistom koprskega operativno komunikacijskega centra. Na jadrnici se je pokvaril motor, sedemčlanska posadka jadrnice pa se je tako znašla v nemilosti valov in močnega vetra. Obstajala je nevarnost, da bo jadrnica pristala na skalnati obali Savudrije, posadka je nujno potrebovala pomoč, je pojasnila Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Policisti postaje pomorske policije so jadrnico najprej locirali s pomočjo videonadzornega sistema, nato pa so na pomoč odpluli s patruljnim čolnom P-16. Jadrnico so odvlekli na varno, v bližino njenega matičnega priveza.

Peter Vidmar, predstojnik katedre za ladijsko strojništvo na Fakulteti za pomorstvo in promet, in predsednik jadralnega kluba fakultete, je po srečnem razpletu potrdil, da je bila na šolski jadrnici jadralna ekipa sedmih študentov. Bili so na običajnem treningu v zalivu, ko se je na jadrnici pokvaril motor, jader pa niso mogli dvigniti. “Nosilo jih je proti plitvini, zato so poklicali številko za reševanje na morju,” je dodal Vidmar: “Lahko bi poklicali tudi nas, saj smo v čolnarni vedno v pripravljenosti in bi jih lahko sami privlekli do obale. Vse se je dobro izteklo in tudi situacije, ko na morju ne gre vse po načrtih, so šola za naše pomorce.”

Na pogovoru so s študenti povzeli, kaj in kako se je zgodilo. Usposabljanje za podobne primere je tudi sicer del pedagoškega procesa na fakulteti.


Najbolj brano