Pokanje pregnalo gobarje

V že 19. letošnjem uničenju nekdanjega vojnega orožja so pripadniki severnoprimorske enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi (NUS) v četrtek v kavernah na Banjšicah onesposobili 32 ročnih bomb in topovskih granat. “Udarilo je štirikrat, iz kavern pa se je le malce pokadilo,” je orisal Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS.

S kumulativnimi trakovi so onesposobili 32 italijanskih in avstrijskih granat ter bomb, ki so bile v slabem stanju. Foto: URSZR
S kumulativnimi trakovi so onesposobili 32 italijanskih in avstrijskih granat ter bomb, ki so bile v slabem stanju. Foto: URSZR

BANJŠICE > “Letos je vsega več kot lani - najdenih vojnih ostankov in posledično tudi njihovih uničenj,” ocenjuje poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič in ugotavlja, da četrtkovo izredno uničenje NUS na Banjšicah zagotovo ni bilo letošnje zadnje, saj jih novembra na poligonu v Neverkah čaka vsaj še onesposobitev tistih kosov orožja, ki ga trenutno lahko skladiščijo.

Ročnih bomb in topovskih granat (največ jih je bilo kalibra 75 milimetrov, največja pa je bila kalibra 100 milimetrov) italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne, ki so jih našli v sredo na vzpetini Vetrnik na nadmorski višini 900 metrov in na Banjšicah, pa niso mogli varno prepeljati v skladišče, saj so bile v zelo slabem stanju. Zato so skupno 32 nevarnih kosov, ki so tehtali 50,5 kilograma, s pomočjo kumulativnih trakov čim prej onesposobili.

9

ton

ostankov obeh svetovnih vojn so letos že odstranili na severnem Primorskem

“Udarilo je štirikrat, iz kavern pa se je le malce pokadilo,” je orisal Zonjič in potrdil, da je uničenje potekalo po načrtih. Škode ni bilo. “Naše delo so nekajkrat zmotili le gobarji, ki jih je v tem času po gozdovih veliko. Očitno v sredo po radiu niso slišali obvestil o našem uničenju, zato so se precej približali območju, ki smo ga zaradi eksplozij zavarovali. Gobarji so seveda naše prošnje, naj izberejo raje druge gozdne poti, razumeli,” je še povedal.

Da je celodnevna intervencija potekala nemoteno, so pirotehnikom severnoprimorske enota za varstvo pred NUS pomagali še gasilci PGD Čepovan, novogoriški policisti, reševalci, za varovanje okolice in višinskih točk pa so bili zadolženi člani enote za hitre reševalne intervencije novogoriške občine.

Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS

“Letos je vsega več kot lani - najdenih vojnih ostankov in posledično tudi njihovih uničenj.”

Letos so pirotehniki na severnem Primorskem v 298 intervencijah skupno odstranili že skoraj 2000 kosov NUS, ki tehtajo devet ton. “Po pregledu statistike lahko zatrdim, da bomo letos odstranili bistveno več kosov nekdanjega vojnega orožja kot lani, a s tem se naše delo zlepa še ne bo končalo,” sklene Zonjič.


Najbolj brano