Pod kromberškim gradom se je prevrnila kočija s potniki

Včeraj okoli 20. ure se krajša brezplačna vožnja s konjsko vprego po Kromberku ni končala, kot sta si obiskovalki prikaza nege in vprege konj predstavljali. Konji s kočijo so med vožnjo po klancu navzdol zbezljali, zaradi česar se je kočija prevrnila, kočijaž in potnici pa so se poškodovali.

Fotografija je simbolična. Foto: Tina Čič
Fotografija je simbolična. Foto: Tina Čič

NOVA GORICA > Na parkirišču gradu Kromberk je bilo včeraj zvečer precej živahno. Pred predvajanjem drugega dela filma o dediščini furmanstva so člani Društva za ohranjanje lokavškega izročila DOLI obiskovalcem predstavili nego in vpreganje konj. Ob koncu prikaza so lahko obiskovalci tudi brezplačno preizkusili krajšo vožnjo s konjsko vprego. Za dve obiskovalki se vožnja žal ni končala, kot sta predvideli.

Zaviranje ni pomagalo

Nekaj minut po 20. uri se je namreč na cesti med gradom in Ravnico po klancu navzdol konjska vprega prevrnila. Po podatkih novogoriških policistov so konji s kočijo med vožnjo po klancu navzdol zbezljali, zaradi česar se je kočija prevrnila, zaviranje ni pomagalo.

Na kočiji so bili štiri ljudje. Poleg 56-letnega kočijaža in 29-letnega zavirača konjev, oba sta bila iz okolice Ajdovščine, sta se vožnje udeležili tudi 44-letna potnica iz Ljubljane in 49-letna potnica iz okolice Kanala. Kočijaž je bil pri tem lažje poškodovan. Utrpel je udarec v glavo in zvin zapestja, prav tako sta se lažje poškodovali potnici na kočiji, ki sta jo odnesli z odrgninami.

Reševalci so jih odpeljali v šempetrsko bolnišnico na nadaljnje zdravljenje. Poleg novogoriških prometnih policistov so posredovali tudi novogoriški poklicni gasilci, ki so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb. O dogodku so policisti obvestili tudi novogoriško državno tožilstvo.


Najbolj brano