Pilot ob zasilnem pristanku na gorenjski avtocesti glede na okoliščine ravnal pravilno

Pilot manjšega letala, ki je včeraj zasilno pristal na gorenjski avtocesti, je glede na okoliščine ravnal pravilno, je za STA povedal preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski. Po vzletu z letališča v Lescah je namreč prišlo do odpovedi motorja. Razlog za odpoved še ni znan, to bodo ugotovili v preiskavi, je pojasnil preiskovalec.

Letalo  graškega podjetja Austrian Aviation Training je v petek 
vzletelo z letališča pri Lescah, nato pa se je zaradi odpovedi 
motorja pilot odločil za zasilni pristanek na avtocesti pri Brezjah v 
smeri Jesenic. Foto: Bobob
Letalo graškega podjetja Austrian Aviation Training je v petek vzletelo z letališča pri Lescah, nato pa se je zaradi odpovedi motorja pilot odločil za zasilni pristanek na avtocesti pri Brezjah v smeri Jesenic. Foto: Bobob

BREZJE > "Glede na okoliščine se je pilot odločil pravilno. Izbral je teren, odločitve ni spreminjal in mu je uspelo," je poudaril Toni Stojčevski. Kot je pojasnil, pilote usposabljajo za primere odpovedi motorja v zraku, zato se v takih primerih odzovejo na podlagi svojih izkušenj in predpisanih postopkov za pristajanje v sili.

Kakšne so okoliščine, ki so pripeljale do odpovedi motorja, bo jasno po zaključeni preiskavi, je dodal. Koliko časa bo ta trajala, še ni jasno. V njej bodo sodelovali s proizvajalcem letala, lastnikom letala in preiskovalnimi organi znotraj EU.

Na srečo brez poškodovanih

Letalo z oznako OE-CYY graškega podjetja Austrian Aviation Training je v petek vzletelo z letališča pri Lescah, nato pa se je zaradi odpovedi motorja pilot odločil za zasilni pristanek na avtocesti pri Brezjah v smeri Jesenic.

Škoda je nastala le na udeleženem letalu, pilot in sopotnik pa sta bila nepoškodovana.

Na letališču v Lescah so v petek za N1 pojasnili, da je bil pilot na njihovi frekvenci prijavljen v času vzletanja, ko je vse potekalo normalno. Med letom se pilot priklopi na frekvenco Kontrole zračnega prometa Slovenije. Na slednji so za STA potrdili, da jim je pilot javil, da ima težave.


Najbolj brano