Pijan z avtom treščil v drog

V torek zvečer so se policisti koprske policijske uprave ukvarjali z dvema pijanima voznikoma. Prvi je že povzročil nesrečo, drugega pa so še pravočasno spravili s ceste.

Policisti koprske policijske uprave so v torek zvečer obravnavali dva pijana voznika. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Policisti koprske policijske uprave so v torek zvečer obravnavali dva pijana voznika. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > V vasi Selce pri Pivki je v torek nekaj minut pred 21. uro 57-letni voznik z avtom zapeljal v desno in trčil v drog javne razsvetljave. Alkotest je pokazal, da ima 0,65 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,37 promila). Približno uro kasneje pa so sežanski policisti obravnavali 26-letnega voznika osebnega avtomobila. Napihal je 0,85 miligrama alkohola (1,79 promila).

V nedeljo zvečer so policisti v Divači ustavili avto, ki ga je vozil 42-letni voznik. Tudi njemu so odredili alkotest, ki se je ustavil pri rezultatu 0,61 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,28 promila), zato so mu prepovedali vožnjo.

V ponedeljek popoldne so v Vanganelu z alkotestom preverili voznika avtomobila, ki je napihal 0,0 promila. Ker so policisti posumili, da je vozil pod vplivom prepovedanih psihoaktivnih snovi, so mu odredili še hitri test na mamila, ki ga je odklonil, prav tako ni hotel na strokovni pregled. Vozniškega pri sebi ni imel. Odredili so mu pridržanje in ga odpeljali na policijsko postajo. Policisti bodo proti vsem štirim spisali obdolžilni predlog.

S pijanim voznikom so se v torek zvečer ukvarjali tudi novogoriški prometni policisti. V Šempetru pri Gorici so ustavili 63-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola, saj je imel 0,67 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,4 promila). Vozniku so policisti prepovedali vožnjo in mu začasno vzeli vozniško dovoljenje, tudi njega čaka srečanje s sodnikom za prekrške, saj bodo zoper njega policisti spisali obdolžilni predlog.

V torek 15 minut pred polnočjo so novogoriški prometniki v naselju Draga ustavili še 48-letnega voznika avtomobila in mu zaradi suma, da je vozil pod vplivom drog, odredili hitri test. A ga je voznik odločno odklonil. Prav tako je odklonil strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Policisti so mu zato prepovedali vožnjo in vzeli vozniško dovoljenje. Tudi on se bo zaradi svojega početja zagovarjal na okrajnem sodišču, kamor bodo policisti poslali obdolžilni predlog.

Na koprski policijski upravi opozarjajo, da se vožnja pod vplivom alkohola pogosto pojavlja kot sovzrok pri nesrečah, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti, nepravilne strani oziroma smeri vožnje, nepravilnih premikih z vozilom in pri neupoštevanju pravil o prednosti. Možnost za povzročitev nesreče se v primerjavi s treznimi vozniki pri pijanih poveča za petkrat že pri 0,3 promila alkohola v krvi (0,14 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka), pri promilu alkohola v krvi (pri 0,48 miligrama) pa je ta možnost večja za kar 25-krat. Policisti zato vse voznike pozivajo, naj za volan sedejo le trezni.


Najbolj brano