Ortopeda iz Valdoltre je denar na avstrijskem računu presenetil

Prvi zdravniki iz odmevne korupcijske afere so danes prvič sedli na zatožno klop. Njihovi zagovorniki tožilcu, ki obtoženim očita prejemanje podkupnine v zameno za naročanje medicinskega materiala pri določenem dobavitelju, pripisujejo bujno domišljijo. Ortoped iz Valdoltre Robert Cirman trdi, da sploh ni vedel, da na njegov bančni račun v Avstriji prihaja denar.

Danes se  je začelo sojenje Samu Karlu Fokterju (spredaj od leve 
proti desni)  Miodragu Vlaoviću, Vanetu Antoliču, Roku Vengustu, 
Robertu Cirmanu in Darku Žafranu (skrajno desno).     Foto: STA
Danes se je začelo sojenje Samu Karlu Fokterju (spredaj od leve proti desni) Miodragu Vlaoviću, Vanetu Antoliču, Roku Vengustu, Robertu Cirmanu in Darku Žafranu (skrajno desno).  Foto: STA

LJUBLJANA > Zgodba ortopeda Roberta Cirmana gre po njegovih besedah takole: v Ortopedski bolnišnici Valdoltra ga je komercialist dobaviteljskega podjetja Emporio Medical po uvedbi nove generacije vijakov, ki jih uporabljajo pri operaciji hrbtenice, vprašal, ali bi bil pripravljen poročati, kako se ti vijaki obnesejo.

Cirman govori o 7000, tožilec o 53.000 evrih

Cirman je pritrdil. Za plačilo se ni niti zanimal, a mu je komercialist Darko Žafran, ki se je zaradi nedovoljenega dajanja daril prav tako znašel na zatožni klopi, predlagal odprtje računa v Avstriji. Cirman je to tudi storil. Čeprav je čakal, da mu bo Žafran prinesel v podpis pogodbo, se to ni zgodilo, tako da je na vse skupaj pozabil. Za zaprtje računa se je odločil, ko je slučajno naletel na papirje, da ga ima. Oseba, ki je zaprla njegov račun, mu je takrat izročila 7000 evrov, ki so se do takrat zbrali na računu. Cirmanu se je to zdelo ustrezno plačilo. “Nisem vedel, da je sploh kaj denarja gori,” je dejal danes na sodišču.

Cene materiala naj bi vsebovale del za podkupnine, ki se je gibal med petimi in 20 odstotki. Obtoženi naj bi državo oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Obtožnica govori drugače. Tožilstvo Cirmanu očita, da je od dobaviteljev prejel nekaj več kot 53.000 evrov kot protiuslugo za dobavo materiala, ki ga je potreboval pri svojih posegih. Denar naj bi dobil na račun v Avstriji, večji del pa mimo računa, na roko. Cirman naj bi vplival tudi na izbiro dobaviteljev drugega materiala, ki so ga potrebovali v Valdoltri.

Cirman govori le o 7000 evrih, ki so ga presenetili na avstrijskem računu in za katere je v Sloveniji plačal vse dajatve. Obžaloval je, da je to storil šele po izbruhu afere. Zanikal pa je, da bi sodeloval v kakršni koli komisiji in vplival na izbiro dobaviteljev.

Nataša Faganeli bo na vrsti v drugi skupini

Ortoped iz Valdoltre je eden od dvanajstih obtoženih v tej zadevi. Večinoma gre za zdravnike in druge zaposlene v zdravstvu, ki naj bi na svoje bančne račune doma in v tujini prejemali denar, za protiuslugo pa še naprej naročali medicinski material pri Emporio Medicalu. Cene materiala naj bi bile toliko višje, da je dobavitelj z njimi poplačal še nagrade. S tem naj bi javna sredstva oškodovali za približno 1,18 milijona evrov.

Na Primorskem naj bi bila v afero vpletena še vodja bolnišnične lekarne v Valdoltri Nataša Faganeli. Zanjo tožilstvo trdi, da je prejela 90.000 evrov podkupnin za prirejanje javnih razpisov za nakup medicinske opreme v korist dobaviteljev. Sojenje za Faganelijevo se danes še ni začelo, saj je predsednica senata Dejana Fekonja zaradi velikega števila obtoženih te razporedila v več skupin.

Tudi prvoobtoženi radiolog v UKC Ljubljana Zoran Milošević še ni bil v današnji skupini. Njemu tožilec Iztok Krumpak očita, da je kot protiuslugo za naročanje medicinskega materiala pri Emporio Medicalu prejel skoraj 115.000 evrov. Milošević je bil zaradi prejemanja podkupnine od dobavitelja enkrat že obsojen. Sodba v tisti zadevi še ni pravnomočna.

Antolič: donacije v korist zdravstva

Danes se je zagovarjal tudi Vane Antolič, predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana. Od Emporio Medicala naj bi zahteval nagrade v skupni višini več kot 41.000 evrov. V njegovem primeru je dobavitelj denar nakazoval na račun Društva za razvoj ortopedije.

Antolič se brani, da je šel denar društvu, od tam pa nazaj v UKC. “Zbiram donacije kot vsi predstojniki. Brez donacij se slovenskemu zdravstvu piše še slabše,” je pojasnjeval danes. Vse zbrane donacije so bile po njegovih besedah porabljene za obnovo zastarele operacijske sobe, s čimer so skrajšali čakalne dobe.


Najbolj brano