Lažni računalničar oskubil Vipavko za 30.000 evrov

Čeprav dnevno krožijo zgodbe o lažnih Microsoftovih operaterjih, ki pretentajo naivne uporabnike računalnikov ter jim izpraznijo bančni račun, je pred dnevi na enako goljufijo nasedla domačinka iz okolice Vipave. Goljuf ji je prek telefona in računalnika pobral kar 30.000 evrov.

Fotografija je simbolična Foto: Pixabay.com
Fotografija je simbolična Foto: Pixabay.com

VIPAVA > Začelo se je kot običajno; telefon je zazvonil, stanovalka hiše se je oglasila, glas na drugi strani slušalke pa je dejal, da je Microsoftov operater, ki je zaznal, da je njen računalnik okužen z virusom ali da potrebuje posodobitve, pri katerih ji lahko pomaga. Očitno je bil klicatelj prepričljiv, saj je občanka sedla za računalnik.

Neznancu na drugi strani telefona je omogočila oddaljen dostop do njenega računalnika. Ko naj bi neznanec računalnik “očistil” in ga zavaroval pred virusom, ki ga v resnici nikoli ni bilo, je goljuf verjetno od domačinke terjal plačilo. In da se ne bi mučili z nepotrebno birokracijo, jo je prosil, naj vstopi v svojo mobilno banko in naj mu posreduje še njeno bančno geslo. Občanka iz okolice Vipave je to tudi storila, nakar se je neznanec zahvalil in prekinil povezavo.

Očitno pa je naivni Primorki potem vendarle zasvetila lučka za alarm in je preverila stanje na svojem bančnem računu. Z grozo je ugotovila, da ji manjka kar 30.000 evrov. Primer je takoj prijavila ajdovskim policistom, ki so sprožili preiskavo. Če je oškodovanka ukrepala dovolj hitro, da je njena banka nakazila ustavila, je denar rešila, sicer ga je izgubila za vedno.

Policija znova opozarja vse lastnike računalnikov in uporabnike spletnih bank, naj nikoli in nikomur ne posredujejo gesla za dostop do svoje elektronske pošte ali bančnega računa.


Najbolj brano