Sojenje za korupcijo v zdravstvu, na zatožni klopi tudi vodja lekarne iz Valdoltre

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moralo včeraj začeti sojenje za drugi del obtoženih korupcije v zdravstvu, med drugim tudi za nekdanjo vodjo lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. A so zagovorniki obtoženih zahtevali izločitev sodnice Dejane Fekonja in predsednika sodišča Marjana Pogačnika.

Začenja se drugi del sojenja  za korupcijo  v zdravstvu. Na zatožni 
klopi je tudi  vodja lekarne iz    Valdoltre. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Začenja se drugi del sojenja za korupcijo v zdravstvu. Na zatožni klopi je tudi vodja lekarne iz Valdoltre. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Tožilstvo v drugem delu obsežnega postopka nedovoljeno sprejemanje daril očita Nataši Faganeli, vodji lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, in ortopedu iz novomeške bolnišnice Gregorju Kavčiču, nedovoljeno dajanje daril pa podjetju Advanta, dobavitelju medicinskih pripomočkov, in takratni odgovorni osebi podjetja Jani Šturm.

Včerajšnja obravnava se je končala že na začetku, zagovorniki obtoženih so namreč na sodišče vložili zahtevo za izločitev predsednice sodnega senata Dejane Fekonja, ki je sodila že prvi skupini obtoženih v tej zadevi in februarja vse spoznala za krive. Sodba še ni pravnomočna. Odvetniki so po razglasitvi že napovedali pritožbe.

Za nekatere je pregon že zastaral

Preiskovalci NPU so leta 2013 v tej zadevi opravili hišne preiskave na 58 naslovih po vsej državi. Kazniva dejanja pa naj bi se zgodila že šest let pred tem. Specializirano državno tožilstvo je obsežno obtožbo vložilo poleti 2018. Dolga je približno 500 strani, v spisu pa je 20.000 različnih prilog. Tožilstvo je obtožbo vložilo proti sedmih zdravnikom, vodji lekarne, dvema prokuristoma podjetja Emporio Medical in sinu enega od zdravnikov. Za nekatere je pregon že zastaral, letos naj bi zastaral še za dva, za ostale pa menda prihodnje leto.

Obramba v tem drugem delu poudarja, da je sodnica slišala izpovedbe v prvem sojenju. S tem naj bi si že ustvarila mnenje tudi o tej zadevi, so prepričani zagovorniki, to pa po njihovem mnenju vzbuja dvom v njeno nepristranskost v tem sojenju.

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki v tej zadevi zagovarja Natašo Faganeli, je včeraj vložil tudi zahtevo za izločitev predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika. Odvetnik zahtevo utemeljuje s tem, da je bilo prav sodišče tisto, ki je avgusta 2018 medije obvestilo o tem, da bo tožilstvo na sodišče pripeljalo obtožnico z obsežnim sodnim spisom v več zabojih.

Predsedniku očita “vnaprejšnje udejstvovanje”

V tem odvetnik vidi namen ustvarjanja javnega vtisa, kako učinkovito je delo sodstva ter kako zahtevne in obsežne kazenske zadeve rešuje. Po prepričanju odvetnika je “glede na vse okoliščine prihod novinarjev lahko naročil oziroma jih obvestil zgolj predsednik sodišča”, ki naj bi poskrbel tudi za namestitev velikega napisa “SODNI SPIS” na enega izmed zabojev za potrebe novinarskega snemanja in fotografiranja.

Ker glede na Pogačnikovo “vnaprejšnje udejstvovanje” v tem postopku po mnenju odvetnika Kovačiča Mlinarja ni pričakovati, da bi zmogel objektivno odločati o zahtevi za izločitev predsednice sodnega senata Dejane Fekonja, predlaga tudi njegovo izločitev.

Naslednji narok je sodišče razpisalo za 14. junij. Ali se bo takrat sojenje le začelo, je odvisno od odločitve glede zahtev za izločitev sodnice in predsednika sodišča. Sodnica Fekonja mora najprej odgovoriti na navedbe iz predlogov za njeno izločitev, nato pa bo o tem lahko odločil še predsednik sodišča.

Tožilec je v zameno za priznanje ponujal vikend zapor

Sodišče je predobravnavne naroke v tej zadevi razpisalo že pred dvema letoma. Krivdo je takrat zanikala tudi Nataša Faganeli. Tožilstvo ji očita, da naj bi prejela 90.000 evrov podkupnine za to, da je prirejala javne razpise za nakup medicinske opreme v korist dobaviteljev. Za priznanje krivde je tožilec vodji bolnišnične lekarne takrat ponudil enotno triletno zaporno kazen v obliki vikend zapora, 15.000 evrov denarne kazni in odvzem protipravnih nagrad.

Spomnimo, v prvem delu sojenja je bil na zatožni klopi tudi ortoped iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra Robert Cirman, ki mu je sodišče prisodilo najvišjo kazen med vsemi obtoženimi - in sicer tri leta zapora in 20.000 evrov denarne kazni, poleg tega pa bo moral vrniti še 53.000 evrov, kolikor naj bi znašala nedovoljena nagrada, če bo sodba postala pravnomočna.


Najbolj brano