Odkrili hiši, polni trave

Pred tednom dni so policisti v brkinski vasici Ritomeče in vasici Podstenjšek na Bistriškem odkrili prostora za gojenje konoplje. Sumijo, da je oba postavil stari znanec policije, ki ga teden dni po razkritju še niso prijeli. V Ritomečah naj bi za laboratorij skrbel italijanski, v Podstenjšku pa srbski najemnik. Ta je zaradi hrvaške tiralice končal v priporu.

V  hišah v Ritomečah in Podstenjšku so odkrili prirejena prostora za 
gojenje konoplje. (Foto: PU Koper)
V hišah v Ritomečah in Podstenjšku so odkrili prirejena prostora za gojenje konoplje. (Foto: PU Koper) 

RITOMEČE, PODSTENJŠEK > V ponedeljek zjutraj in dopoldne so domačini iz Gradišča, Ritomeč, Kovčic in Brezovega Brda začudeno opazovali dogajanje ob hiši v Ritomečah, kjer je mrgolelo policistov. Ker vedo, čigava je hiša oziroma kdo v njej živi, so sešteli dva plus dva in takoj posumili, za kaj gre. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so celo dopoldne iz hiše odnašali predmete in z njimi napolnili dva kombija.

Istočasno je potekala hišna preiskava tudi v zaselku Podstenjšek pri Merečah na Bistriškem. Tudi tam so policisti zjutraj potrkali na vrata in v notranjosti hiše odkrili prirejen prostor za gojenje prepovedane konoplje. Tudi tam so kar nekaj ur odvažali opremo, ki jo je lastnik potreboval za svojo dobičkonosno dejavnost.

V minulih dneh smo na koprsko policijsko upravo naslovili vprašanje, kaj se je dogajalo v obeh vaseh, in dobili skop odgovor, da nam zaradi interesa preiskave še ne morejo posredovati nobenih informacij. Po naših podatkih naj bi preiskava še intenzivno potekala, tudi zaradi tega, ker naj še ne bi prijeli glavnega osumljenca.

Po naših informacijah naj bi policisti v hiši v Ritomečah našli italijanskega podnajemnika, ki je tam živel že nekaj let. Italijan naj bi tudi skrbel za laboratorij in psa, ki je čuval hišo. Po pridržanju naj bi policisti Italijana izpustili in naj bi ga tožilstvu ovadili po redni poti.

Iščejo ga tudi hrvaški policisti

Bolj zanimiv naj bi bil podnajemnik v Podstenjšku, ki je prav tako skrbel za rastline. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 57-letnega Gorana M., Srba, ki so ga primorski policisti pred leti intenzivno iskali zaradi množičnega prevažanja ilegalnih migrantov čez mejo. Zaradi njega so po prijetju poleti 2014 sklicali novinarsko konferenco, na kateri so pojasnili, da je uporabljal najmanj dvanajst različnih lažnih imen, da se je pogosto gibal med Srbijo in Italijo, da je z migranti prehodil teren od Staroda do Kozine, ki ga pozna do potankosti.

Junija 2014 je po neuspešnem begu z rdečim avtom beograjskih registrskih oznak padel v roke policistom med Kozino in Krvavim Potokom, jeseni istega leta pa je priznal krivdo, na podlagi katere ga je sodišče obsodilo na dve leti zaporne kazni. To je očitno že prestal in se nato še naprej zadrževal med Slovenijo in Hrvaško. Po aretaciji v Podstenjšku je končal v priporu, saj ga s tiralico iščejo hrvaški policisti. Po naših podatkih naj bi ga znova povezali z organizacijo ilegalnih prehodov meje.

V Ritomečah in Podstenjšku naj bi policisti naleteli na prava “laboratorija” za gojenje konoplje z več sto sadikami in kar precej že posušenimi rastlinami, že pripravljenimi za prodajo.

Elektriko do hiš napeljali na črno

V obeh vaseh naj bi storilec ali storilci iz električnega omrežja napeljali elektriko na črno, kar naj bi policistom otežilo ugotavljanje, kaj se dogaja v hišah. Poraba elektrike prek števca namreč ni bila nič višja kot običajno, mimo števca pa precej.

Roka Z., ki ga, kot smo izvedeli, policisti sumijo, da je uredil oba laboratorija (v Ritomečah je pred leti živel, obe hiši pa sta v lasti njegove družine), še niso našli. Ga pa dobro poznajo, saj so ga že večkrat obravnavali zaradi različnih kaznivih dejanj. Obsojen je bil celo za rop, nazadnje pa mu je sodišče pred sedmimi leti prisodilo dve leti in pol zapora zaradi tihotapljenja ilegalcev, razpečevanja droge in ponarejanja denarja.


Najbolj brano