Lovke denarnih pralnic tudi na Primorskem

V Sloveniji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini je danes potekalo več hišnih preiskav v zvezi z domnevnim pranjem denarja, ki naj bi ga vodil Rok Snežić. Po poročanju medijev se je Snežić dva dni pred preiskavami umaknil v Bosno, čeprav mu je ta država prepovedala vstop. Zaradi Snežića so preiskovalci danes preiskovali tudi stanovanje v Fiesi.

Kriminalisti NPU naj bi preiskovali tudi stanovanje v Fiesi, kjer naj 
bi bil Rok Snežić tudi stalno prijavljen. Foto: RTVSLO Oddaja Tarča
Kriminalisti NPU naj bi preiskovali tudi stanovanje v Fiesi, kjer naj bi bil Rok Snežić tudi stalno prijavljen. Foto: RTVSLO Oddaja Tarča

SLOVENIJA > Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes na Štajerskem in Primorskem opravljali 28 hišnih preiskav, ki naj bi bile le del obsežne mednarodne kriminalistične preiskave. Po navedbah Večera in portala Necenzurirano naj bi kriminalisti preiskovali nekatere člane znane družine Vuk in podjetnika ter davčnega svetovalca Roka Snežića.

Kot je v izjavi za javnost povedala vršilka dolžnosti direktorice NPU Petra Grah Lazar so hišne preiskave sočasno potekale tudi na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, pri nas pa so kriminalisti NPU preiskovali 28 zasebnih in poslovnih prostorov. Kriminalistično preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo, v njej pa je osumljenih 19 ljudi, tako slovenskih kot tujih državljanov. Uradno jih sumijo, da so zlorabljali svoj položaj ali zaupanje pri gospodarski dejavnosti in izvajali goljufije. Kljub obsežnosti preiskav danes niso nikogar pridržali.

Ob treh popoldne je še vedno potekalo osem hišnih preiskav, kot je povedala vodja NPU pa bodo po zaključku zaseženo dokumentacijo seveda pregledali, analizirali in opravili še druge aktivnosti. Sumijo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb, ki so locirane na območju republike Slovenije, med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije.

Po računu dvig denarja

“Neupravičeno so izdajale račune za različne storitve in na ta način povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v višini približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe,” je danes poudarila Petra Grah Lazar.

Po navedbah spletne izdaje časnika Večer in spletnega portala Necenzurirano so hišne preiskave opravljali tudi v Mariboru in Zavrču. Pod drobnogledom policije naj bi bili nekateri člani družine Mirana Vuka, nekdanjega župana Zavrča, ki ji je Rok Snežič vrsto let davčno svetoval. Po naših informacijah naj bi preiskovali tudi stanovanje v Fiesi, kjer naj bi bil Snežić tudi stalno prijavljen. Sicer pa naj bi imel Snežić eno od domovanj tudi v Luciji.

Pod drobnogledom ni politične stranke

Po informacijah portala Necenzurirano so preiskovalci v Bosni obiskali več ljudi, s katerimi je sodeloval Snežič, med njimi Dijano Đuđić, posojilodajalko stranke SDS pred parlamentarnimi volitvami 2018, Tanjo Subotić Došen in Jeleno Sladojević, navaja portal in dodaja, da so vse tri povezane s Snežičem, da se je prek njihovih računov pretakalo več deset milijonov evrov in da je velik del tega končal v gotovini.

Na novinarsko vprašanje, ali hišne preiskave potekajo tudi v zvezi s posojilom Dijane Đuđić eni izmed slovenskih političnih strank in ali tudi njo preiskujejo v BiH, je Petra Grah Lazar odgovorila, da zaradi varstva osebnih podatkov informacij o konkretnih ljudeh ne more posredovati. “V interesu preiskave vam o konkretnih preiskavah ne morem podati informacije, ni pa v predkazenski postopek vključena nobena politična stranka,” je povedala.

Slamnati podjetniki

Kriminalisti NPU Snežiča sumijo, da je bil vodja slamnatih oseb, številnih bosanskih državljanov, ki so v Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem odpirale bančne račune, na katere so prejemali fiktivna nakazila slovenskih družb, nato pa denar dvigovali v gotovini. Snežič naj bi Dijano Đuđić neuradno tudi večkrat osebno peljal iz Bosne v Slovenijo, da je tu dvignila gotovino. Pri spornih bančnih transakcijah naj bi neuradno sodelovale tudi gospodarske družbe Romana in Dominika Vuka. Šlo naj bi za več milijonov evrov bančnih nakazil.

Novinar spletnega portala Istraga.ba Avdo Avdić je danes poročal, da naj bi Snežič 28. februarja letos ilegalno vstopil na ozemlje BiH. Snežič v BiH ni več zaželen, vstop v državo so mu namreč prepovedali. Njegov prehod meje sicer ni registriran, so ga pa naslednji dan obravnavali na mejnem prehodu Gradiška, in sicer ob 21.30, nato pa so mu mejni organi dovolili, da zapusti Bosno.


Najbolj brano