Ni bil agent Siola

Namesto z novo opremo in novim televizijskim in telefonskim paketom je domačinka iz Merč pri Sežani pred dnevi ostala brez zlatnine. Čokat moški srednjih let se je izdajal za predstavnika Siola, si ogledoval dvorišče in hišo, da bi postavil ustrezno opremo, tačas pa je njegov pajdaš neopazno vstopil v spalnico in ukradel zlatnino.

 Foto: STA
Foto: STA

MERČE > Zgodilo se je pred dnevi v vasi Merče pri Sežani, kjer sta prebrisana goljufa očitno izbrala tarčo za svoj podvig. Pripeljala sta se pred hišo domačinke, eden se je kot kaže potuhnil v bližini, drugi pa pozvonil in dejal, da je predstavnik Siola. Ogledal si je dvorišče in samo hišo ter oškodovanki natvezil, da si ogleduje, kod bi potegnili kabel v hišo. S tem jo je seveda pošteno zamotil.

Tačas pa je drugi neopazno vstopil v hišo, našel spalnico in iz nje ukradel vso zlatnino. Domačinka je to opazila, ko sta bila neznanca že daleč. Moški, ki se ji je lažno predstavljal, je bil visok približno 175 centimetrov, star med 30 in 45 let, čokate postave in temnih las, gladko pobrit, oblečen je bil v siv pleten pulover z zadrgo.

Policija ob tem opozarja, da goljufom ne zmanjka domišljije pri iskanju pojasnil, zakaj so se napotili ravno k določeni hiši. Tovrstne drzne tatvine tako izvršujejo na zelo prefinjen, pretkan in predrzen način, oškodovance pa tako zavedejo, da sploh ne pomislijo na kaj slabega in preteče kar nekaj časa, preden se zavedo, da so bili tarča tatov. Goljufi se običajno predstavljajo za serviserje, električarje in podobno ali pa prodajajo različna mazila, zdravila, posodo in druge reči, zaradi česar jih domačini spustijo v hišo in se z njimi brezskrbno pogovarjajo. Njihovi pomočniki pa medtem hitro stikajo po hiši in kradejo.

Storilci ne hodijo naključno po vaseh in mestih, ampak si svoje tarče skrbno izberejo, običajno med starejšimi in onemoglimi. Policija zato svetuje, naj nepovabljenih ljudi ne sprejemajo v svoje domove, pa tudi na dvorišču naj jih imajo ves čas na očeh in če se z njimi odpravijo le za vogal, pred tem zaklenejo vhodna vrata.

Dobro je vedeti, da se pooblaščeni delavci ali serviserji morajo vedno predstaviti tudi z uradno izkaznico.


Najbolj brano