Nekateri ne poskrbijo niti za varnost otrok

Čeprav normalen človek ne najde razumne razlage zakaj, so v samo tednu dni policisti ustavili 2050 voznikov, ki so se vozili, ne da bi se pripeli z varnostnim pasom. Na cestah južnega dela Primorske je bilo takih 212, na cestah severnega dela pa 123. Policija znova poziva vse, naj se zaradi lastne varnosti pred vožnjo pripnejo.

Varnostni pas rešuje življenja, pa ga nekateri še vedno ne 
marajo.  Foto: STA
Varnostni pas rešuje življenja, pa ga nekateri še vedno ne marajo.  Foto: STA

PRIMORSKA > Akcija “Varnostni pas - varuje nas” je potekala od 6. do 12. marca po vseh policijskih upravah. Policisti so pri svojem rednem delu pozornost usmerili v črne trakove, ki v avtih na parkiriščih visijo ob sedežih, med vožnjo pa bi morali biti napeti čez voznika in sopotnike ter pravilno pripeti v zaponko. In čeprav je bilo doslej že neštetokrat dokazano, da pasovi rešujejo življenja in je za neuporabo varnostnega pasu predpisana kazen v višini 120 evrov, je na slovenskih cestah očitno še veliko takih, ki se na pas preprosto požvižgajo.

Policisti novogoriške policijske uprave so namreč med akcijo odkrili kar 123 nepripetih voznikov ali sopotnikov, policisti koprske uprave pa 212. Policisti severnega dela Primorske so sicer največ kršiteljev odkrili na krajših razdaljah v mestih ali vaseh, pri svojem nadzoru pa so posebno pozornost posvetili cestam v okolicah šol in vrtcev.

Ob trku s hitrostjo pičlih sedem kilometrov na uro voznik z rokami in nogami še lahko zadrži svoje telo.

Podobno so ugotovili tudi policisti južnega dela Primorske, oboji pa so bili pozorni tudi na uporabo telefonov med vožnjo. Po novem je za klasično uporabo telefona v roki med vožnjo treba odšteti 250 evrov kazni, voznik pa prejme še tri kazenske točke, kar pa očitno v tednu akcije od telefoniranja ni odvrnilo 18 voznikov na severnem in 43 voznikov na južnem delu Primorske.

V teden dni trajajočem nadzoru so policisti po vsej državi ustavili 2050 voznikov, ki so vozili, ne da bi se med vožnjo pripeli z varnostnim pasom. Do 391 kršiteljev so bili prizanesljivi in so jih le opozorili, 1659 pa so jih kaznovali. Opozarjali so najverjetneje tiste, ki niso bili pripeti s pasovi na zadnjih sedežih.

67

voznikov je svoje otroke vozilo brez ustreznih otroških sedežev

Skoraj neverjetno je, da so na sprednjih sedežih še vedno odkrili kar 1775 kršiteljev oziroma 86 odstotkov vseh, ki so se vozili brez pripetega varnostnega pasu. Posebej zaskrbljujoče pa je, da so odkrili tudi 67 voznikov, ki so svoje majhne otroke vozili brez ustreznih otroških sedežev.

V nekaterih trgovinah prodajajo celo samo zatič, s katerim lahko vozniki preprečijo “nadležno” piskanje, ne da bi se pripeli s pasom.

Policisti znova opozarjajo, da varnostni pasovi preprečujejo hujše posledice ob nesrečah, tudi če se te zgodijo pri zelo nizkih hitrostih. Kot so ugotovili strokovnjaki, lahko človek s svojimi rokami in nogami zadrži silo ob trku s hitrostjo pičlih sedem kilometrov na uro, ob višji hitrosti pa sile lastnega telesa ne moremo več zadržati.

Ob tem so znova opozorili tudi na pravilno uporabo varnostnih pasov. Zgornji del pasu mora potekati čez sredino rame in ne ob vratu ali pa pod ramo, spodnji del pa mora potekati čez boke, ne čez trebuh. Previsoko nameščen spodnji del pasu lahko ob trku povzroči hude poškodbe. Ko zatič pasu zataknemo v zaponko, preverimo še, da pas ni zvit in ga navzgor poravnamo ter nategnemo. Samo pas, ki se tesno prilega k našemu telesu, optimalno zmanjša naletno težo ob trku.


Najbolj brano