Našli vabo, namenjeno nezakonitemu lovu zaščitenih jamskih hroščev

Kozinski policisti so konec tedna prejeli obvestilo o vabi, namenjeni nezakonitemu lovu zaščitenih jamskih hroščev. Ta je bila postavljena v eni od kraških jam na območju občine Hrpelje-Kozina.

Hrošč na fotografiji na črnem trgu oziroma tako imenovanih 
borzah insektov doseže vrednost več sto evrov.
Hrošč na fotografiji na črnem trgu oziroma tako imenovanih borzah insektov doseže vrednost več sto evrov. 

HRPELJE, KOZINA > Gre za stekleno vabo (lonček), v katero krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so lahko pasti v jami nastavljene dlje časa. V pasti so našli več različnih jamskih hroščev. Za katero vrsto hroščev gre, bodo ugotavljali strokovnjaki na Biotehnični fakulteti. Za storilcem pa policisti poizvedujejo.

Policisti obravnavajo kaznivo dejanje nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami, za kar je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

Hrošč na fotografiji je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci, Gre za hrošča z znanstvenim imenom Anophthalmus hitleri, ki sodi med ogrožene vrste in je zavarovan z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Ta hrošč na črnem trgu oziroma tako imenovanih borzah insektov doseže vrednost več sto evrov.


Najbolj brano