Napadalec na novinarsko ekipo je bil včeraj še na begu

Neznanec, ki je v sredo dopoldne z belim fiat puntom na Trgu Evropa zapeljal v snemalno ekipo RTV Slovenija, do včeraj še ni pristal v rokah novogoriških policistov. Ti so ugotovili, da je lastnik avta iz okolice Nove Gorice, ali je prav on zapeljal proti snemalcu Darku Humarju in novinarki Mojci Dumančič, pa še ni znano.

Prve ugotovitve iz televizijskega laboratorija kažejo, da je kamera uničena v celoti.  Foto: Pierluigi Bumbaca
Prve ugotovitve iz televizijskega laboratorija kažejo, da je kamera uničena v celoti.  Foto: Pierluigi Bumbaca

NOVA GORICA > Moški srednjih let, ki je iz belega fiata punto v sredo ob 11.20 na Trgu Evropa pred novogoriško železniško postajo najprej v italijanščini zmerjal snemalca RTV Slovenija Darka Humarja in novinarko Mojco Dumančič, nato pa še zapeljal vanju in jima zbil kamero, je še na begu. Snemalec je zadnjo sekundo odskočil, voznik z avtom pa se je z vso silo zaletel v kamero na stojalu. Če Humar ne bi odskočil, bi ga voznik zagotovo povozil.

“Novogoriški policisti še vedno izvajajo vse aktivnosti, da bi izsledili pobeglega voznika belega avtomobila,” je zagotovil Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave. Že v sredo so policisti na podlagi registrske oznake voznika, ki si jo je zapisal očividec, identificirali lastnika avtomobila. Ali je on tudi vozil avtomobil, s katerim je z veliko hitrostjo zapeljal v snemalno ekipo RTV Slovenija, pa bo znano, ko ga bodo izsledili, prijeli in zaslišali. Policisti so še ugotovili, da avto ni bil ukraden.

“Danes sem poškodovano kamero nesel v televizijski laboratorij v Ljubljano, kjer so pripravili popis škode. Prve ugotovitve kažejo, da je kamera uničena v celoti in da se je ne izplača popravljati. Celotna škoda, ki je pri tem nastala, zaenkrat še ni znana, kamero pa sem uporabljal približno sedem let,” je včeraj povedal Humar, ki je medtem dobil že drugo kamero.

Napad na novinarsko ekipo nacionalne televizije so hitro po dogodku obsodili mnogi, med drugim vodstvo RTV Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije in tudi župana Nove Gorice in Gorice. “S snemalcem danes nisva več tako pretresena kot včeraj, a šok, kako je lahko prišlo do razčlovečenja, ostaja,” je včeraj dejala Mojca Dumančič. “Na ravnanje neznanca so se odzvali tudi na kulturnem ministrstvu, svojo zaskrbljenost pa je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. Veseli smo, da nas je naš ceh podprl,” je še dodala.


Najbolj brano