Največkrat vlamljajo v Kopru

V zadnjih nekaj letih so vlomilci na območju koprske policijske uprave vlomili v 100 do 150 hiš ali stanovanj letno, največkrat prav v Kopru. Vlomilci so najpogosteje moški, stari med 24 in 34 let, žrtve pa so najpogosteje starejši od 64 let. Policija opozarja, da se število tatvin poveča prav jeseni in pozimi, ko je že popoldne tema.

Grobi vlomilci na slabših lesenih vratih odlomijo kar del lesa 
podboja. Foto: Danijel Cek
Grobi vlomilci na slabših lesenih vratih odlomijo kar del lesa podboja. Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > ”Predvsem jeseni, ko se začne občutno krajšati svetli del dneva, se tudi na našem območju poveča število vlomov v stanovanja in hiše. Storilci vlome izvršujejo pozno popoldne ali zvečer, ko stanovalcev še ni iz službe, zunaj pa je že mrak,” nam je pojasnila tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

Da bi preprečili kakšen vlom in okrepili samozaščitno ravnanje lastnikov stanovanj in hiš, s policijske uprave javno opozarjajo na to nevarnost. Število vlomov se je v zadnjih letih sicer zmanjšalo, letos pa se je ponovno povečalo. Na območju celotne države so tatovi v enem letu povprečno vlomili v 2000 do 2500 domov, večinoma v hiše, pri tem pa so povzročili med pet in šest milijonov evrov škode.

Storilci najpogosteje vlamlja jo skozi okna in vrata, iz stanovanj pa odnašajo predvsem denar in nakit. V nevarnosti so tudi novogradnje, ki še niso zaščitene kot vseljena stanovanja, iz katerih odnašajo stavbno pohištvo in opremo.

Na Krasu, v Brkinih, na Postojnskem, Pivškem, Bistriškem in v Istri so vlomilci doslej vsako leto vlomili v 100 do 150 bivališč, največkrat prav tako v hiše. Kar polovico vlomov so izvršili nepridipravi v Kopru in bližnji okolici, sledijo pa Postojna, Sežana in Piran. Po storilcih, ki so jih ujeli, policisti zaključujejo, da gre za večinoma moške, stare od 24 do 35 let, najstarejši je bil star 54, izbiraj pa žrtve stare večinoma nad 64 let.

Vlomilci najpogosteje vlamljajo tako, da lomijo cilindrične ključavnice, s silo telesa ali kovinskim predmetom na vzvod lomijo vrata, razbijejo okna, tisti bolj prebrisani pa celo poiščejo skriti ključ. Bolj gibčni pa celo plezajo v višja nadstropja, kjer opazijo priprta ali celo odprta okna ali balkonska vrata.

Policija opozarja, da vlomilci hitro opazijo znake, s katerimi jim sporočamo, da nas ni doma. To so sporočila na vratih, telefonski tajnici, polni poštni nabiralniki, spuščene rolete na oknih in podobno. Zato pozivajo vse lastnike stanovanj in hiš, naj ne puščajo takih znakov in naj naredijo okolico stanovanja ali hiše tatovom čim slabše dostopno.

Prav tako je pomembno s prižganimi lučmi ali drugimi stvarmi dajati vtis, da je nekdo doma, še najbolj pomembno pa so dobra vhodna vrata in okna, s katerimi vlomilcem pošteno otežimo delo. Če je to pretežko, lahko od svoje namere tudi odstopijo. Pri varovanju naše lastnine so zelo pomembni tudi sosedje ali prijatelji, ki bodo namesto nas pozorni na dogajanje.


Najbolj brano