Največ nesreč pešcev jeseni in pozimi

Namen oktobrske nacionalne preventivne akcije Bodi viden - bodi previden je bila opozoriti na varnost pešcev, ki so najbolj izpostavljeni in ogroženi v prometu. Kot ugotavljajo odgovorni, se največ nesreč s pešci zgodi jeseni in pozimi.

V prometnih nesrečah na severnem Primorskem je bilo letos 
udeleženih 20 pešcev. Foto: Danijel Cek
V prometnih nesrečah na severnem Primorskem je bilo letos udeleženih 20 pešcev. Foto: Danijel Cek

SEVERNA PRIMORSKA > Novogoriški policisti so v okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev Bodi viden - bodi previden v prvih desetih dneh oktobra izvajali krajše poostrene nadzore, kjer opažajo večjo problematiko pešcev.

“Predvsem v bližini prehodov za pešce, v bližini šol in vrtcev ter na območjih, kjer se lahko pričakuje večje število pešcev. Voznike smo opozarjali, naj bodo pozorni nanje, naj ravnajo odgovorno in strpno ter pod vplivom alkohola ne vozijo,” je povedal tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik.

Pozorni so bili na izsiljevanje prednosti na prehodih za pešce. Ugotovili so več kršitev, zato so 43 pešcev opozorili, štiri tuje pešce pa kaznovali.

Največ nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa spolzke. Ob tem opozarjajo tudi pešce, naj poskrbijo za svojo varnost. “Ne gre zanemariti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak pešcev - neosvetlitev pešcev in nepravilna hoja izven naselij, nepravilno prečkanje cest,” še doda Božnik in izpostavi, da se je prometna varnost pešcev poslabšala glede na lansko statistiko.

V prometnih nesrečah je bilo letos udeleženih 20 pešcev, med katerimi sta dva umrla, dva sta se hudo poškodovala, 14 pa lažje. Od vseh udeleženih pešcev so bili trije povzročitelji nesreč. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč pešcev je neupoštevanje pravil o prednosti, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Agencija za varnost prometa je zato za večjo varnost pešcev razdelila več kot 20.000 odsevnih teles.


Najbolj brano