Na vrata trkajo lažni serviserji in tehniki

V zadnjem času so tudi primorski policisti preiskovali več tatvin, pri katerih so predrzneži okradli predvsem starejše občane. Ponekod se zmikavti predstavljajo tudi kot tehniki telekomunikacijskih podjetij. Policisti vsem občanom svetujejo, naj bodo previdni.

Policisti  občane opozarjajo, naj bodo  pri obiskih raznih serviserjev,  prodajalcev, tehnikov ...  zelo previdni, 
saj gre največkrat  za predrzne  tatove.     Foto: PU Koper
Policisti občane opozarjajo, naj bodo pri obiskih raznih serviserjev, prodajalcev, tehnikov ... zelo previdni, saj gre največkrat za predrzne tatove.  Foto: PU Koper

PRIMORSKA > V torek so bili nepridipravi na delu v eni od kraških vasi. Že dopoldne so trije neznani moški zavedli domačinko v Štorjah. Natvezili so ji, da so delavci telekomunikacijskega podjetja in jo tako zavedli, da jih je spustila v hišo. Eden od moških jo je zamotil, druga dva pa sta preiskala prostore in ji ukradla zlatnino. Oškodovali so jo za 2000 evrov. Policisti o nepridipravih še zbirajo obvestila, če jih bodo izsledili, jih čaka ovadba.

Pred dnevi so podobno drzno tatvino obravnavali policisti tudi na Ajdovskem. V dopoldanskih urah je neznani moški prišel do hiše domačinke in ji rekel, da je delavec telekomunikacijskega podjetja. Odprla mu je vrata in medtem ko se je ukvarjala z njim, je njegov pajdaš brskal po hiši in ukradel dve zlati verižici.

Prave tehnike Telekoma je lahko prepoznati

Na tatove, ki se predstavljajo kot uslužbenci Telekoma Slovenije, so že pred časom opozorili tudi pri Telekomu. Uporabnike komunikacijskih storitev so posvarili pred ljudmi, ki se ob obiskih predstavljajo kot njihovi tehniki. V enem od primerov je eden od nepridipravov uporabnike zamotil z ogledom telekomunikacijske omarice, drugi pa to izkoristil za vstop v hišo. “Naše tehnike boste prepoznali po tem, da nosijo oblačila z logotipom Telekoma Slovenije in da se k vam pripeljejo s službenim vozilom, ki je označeno z dobro vidnim logotipom podjetja. Prav tako tehniki na vidnem mestu nosijo identifikacijsko kartico Telekoma Slovenije s fotografijo ter imenom in priimkom zaposlenega,” so zapisali na njihovi spletni strani. Občanom svetujejo, da jih - če imajo kakršne koli dileme, povezane z obiskom njihovih zaposlenih - pokličejo na brezplačno številko 080 1000.

Ob zadnjem primeru, ki se je zgodil na Krasu, na koprski policijski upravi poudarjajo, da so žrtve drznih tatov predvsem starejši občani. Praviloma jih nepridipravi zamotijo s pogovorom, pogosto se lažno predstavljajo za serviserje, prodajalce, delavce telekomunikacijskih ali elektro podjetij.

Ogledujejo si hiše, da bi ugotovili, kam postaviti števce, daljnovode ...

Da bi podkrepili svoje izjave o tem, da so delavci ali serviserji podjetij, si ogledujejo prostore ali zunanjost hiš ter ugotavljajo, kam bi postavili nove daljnovode, števce in podobno, je njihov način dela opisal Jure Griljc s koprske policijske uprave. Svoje žrtve zvabijo stran od hiše (oziroma stanovanja) ali pa v določen prostor, tako da hiš nimajo več pod nadzorom. Ta čas pa drugi storilec izkoristi in hišo pregleda, da bi našel vrednejše stvari. Kradejo predvsem denar in zlatnino.

Občanom policisti svetujejo, naj ne nasedajo neznancem in naj ne odhajajo z njimi nikamor. Občani imajo pravico od njih zahtevati dokument, s katerim lahko dokažejo, delavci katerega podjetja so. Če takšen obisk ni bil prej napovedan, naj pri izvajalcu ali naročniku (običajno gre za večja podjetja) najprej preverijo, ali gre res za njihove zaposlene in jim šele nato odprejo vrata.

Niso dovolj previdni

Na policiji dodajajo, naj občani vsako sumljivo okoliščino takoj prijavijo na številko 113. Policisti se bodo odzvali na vsak klic, so še sporočili s koprske policijske uprave.

Na novogoriški policijski upravi pa so pred dnevi opozorili, da so ljudje, v takšnih primerih so večinoma starejši občani, še vedno premalo previdni in pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove. Storilci želijo ob prihodu seveda pridobiti zaupanje ljudi, njihov cilj pa so vrednejši predmeti. Pogosto se zgodi, da žrtve šele čez daljši čas ugotovijo, da so jih okradli. Kljub temu policisti dodajajo, da jim bodo občani najbolj pomagali, če si bodo poskušali zapomniti čim več podatkov o storilcih, od njihovega opisa do opisa vozila, s katerim so se pripeljali.


Najbolj brano