Na traktor le z dovoljenjem in skladno z zdravo pametjo

Postojnski policisti bodo v prihodnjih dneh začeli nadzirati voznike traktorjev, frez in delovnih strojev, ki jih lepo vreme že kliče na polja in v gozdove. Policisti opozarjajo, da si ne prizadevajo za kaznovanje, ampak za to, da se vozniki traktorjev po delu vrnejo živi in zdravi domov. Za to pa imajo veliko več možnosti, če sami poskrbijo za vso potrebno varnost.

Tudi s traktorji se vsako leto zgodijo številne nesreče. (Fotografija 
je simbolična) Foto: Jana Krebelj
Tudi s traktorji se vsako leto zgodijo številne nesreče. (Fotografija je simbolična) Foto: Jana Krebelj

KOPER > S prvimi pravimi pomladnimi dnevi, napetimi drevesnimi brsti in zelenečo se travo se na cestah, vrtovih, gmajnah in gozdovih pojavijo številni traktoristi. Ponekod prej, drugod kasneje, vsi pa morajo pravi čas opraviti prva spomladanska opravila. Policisti opažajo, da prav v začetnem obdobju lastniki traktorjev, frez in delovnih strojev svojih vozil ne pripravijo, kot bi jih morali.

Traktorji morajo biti obvezno opremljeni z varnostnim lokom ali kabino, za vožnjo po cesti morajo imeti tudi vzvratna ogledala in trikotnik, če z njimi vlečemo prikolico, daljšo od traktorja, pa morajo biti opremljeni tudi z rumeno utripajočo lučjo. Seveda ni treba posebej poudarjati, da morajo na traktorju delovati luči in smerniki, ki ne smejo biti umazani. V traktorju moramo imeti tudi podložne zagozde.

Traktor lahko vozi le imetnik vozniškega dovoljenja F kategorije, ki seveda ne sme biti pijan ali drogiran.

Na prikolicah in drugih priklopnikih moramo imeti delovno in parkirno zavoro, tovora pa ne smemo naložiti tako, da bi lahko predstavljal nevarnost za druge voznike, povzročal škodo na ali ob cesti, zmanjševal stabilnosti vozila in oviral preglednost vozniku.

Na blatnikih prepovedano

Traktor lahko vozi le imetnik vozniškega dovoljenja F kategorije, ki seveda ne sme biti pijan ali drogiran, z njim pa se lahko sopotnik vozi le na originalnem vgrajenem sedežu za prevoz ljudi. Vožnja na blatnikih ali stoje na kovinski prečki je prepovedana.

Na prikolici se lahko prevaža največ pet ljudi, če so nujno potrebni za nakladanje ali razkladanje tovora. Tudi ti morajo biti trezni, ne smejo stati ali sedeti na nepritrjenem tovoru ali se nagibati prek stranic prikolice. Na priključkih, kot so plugi, obračalniki ali kose, je prepovedano prevažati ljudi.

Policisti večkrat opazijo tudi odseke cest, ki jih umažejo vozniki s traktorji, ki na ceste zapeljejo z blatnimi gumami. Zato opozarjajo vse traktoriste, naj umazane gume ob koncu dela očistijo in šele nato zapeljejo na cesto. Blatne ceste so nevarne tudi za druge voznike in izredno nevarne za motoriste ali kolesarje. Prav tako policisti pozivajo voznike traktorjev, naj se ob gostem prometu večkrat umaknejo pred hitrejšimi avtomobili, sicer se za njimi lahko nabere dolga kolona, nestrpnost voznikov pa lahko pripelje do nesreče.

Cilj ni kazen, ampak varnost

Policisti žal vsako leto obravnavajo tudi najhujše nesreče s traktorji, ki jih povzroči precenjevanje vozniških sposobnosti in slaba priprava ali celo pomanjkljiva opremljenost traktorjev in drugih kmetijskih strojev. Zato vsem svetujejo, naj prilagodijo hitrost cesti, gozdni poti ali zemljišču, naj se izogibajo terenov, na katerih lahko zdrsnejo ali se prevrnejo, cesto pa naj prečkajo le na označenih točkah.

Prav zato, da bi se po delu na polju ali v gozdu živi in zdravi vrnili domov, postojnski policisti napovedujejo poostreni nadzor nad traktoristi, vozniki delovnih strojev in frez. Policisti lahko vse te voznike kontrolirajo tudi na polju in v gozdu, ne samo na javnih cestah.


Najbolj brano