Na enem naslovu stotnija prijavljenih

V vasi na koprskem podeželju se je pred nekaj leti lažno začasno prijavilo na desetine Italijanov. S (fiktivnimi) pogodbami o zaposlitvah in potrdili o začasnem bivanju so prišli do slovenskih poklicnih kvalifikacij za voznike tovornih vozil. Na koprskem okrajnem sodišču se je pred dnevi začel sodni postopek proti prvim na dolgem seznamu.

Na naslovu v Gračišču se je fiktivno prijavilo več kot sto italijanskih 
voznikov.
Na naslovu v Gračišču se je fiktivno prijavilo več kot sto italijanskih voznikov.  

ISTRA > Koprsko tožilstvo je obtožni predlog vložilo proti 109 obdolženim, so potrdili na koprskem okrajnem sodišču. V njem množici vpletenih očita overitev lažne vsebine in pomoč pri tem kaznivemu dejanju. Za 103 obdolžene, v glavnem italijanske državljane, je tožilstvo sodišču predlagalo, da izda sodbo o kaznovalnem nalogu (da jim torej izreče kazen brez obravnave), za šesterico z vrha obtožnega predloga, zoper katere ni predlagalo kaznovalnih nalogov, pa je sodišče pred dnevi razpisalo prve predobravnavne naroke. Če bi kateri od obdolženih priznal krivdo, bi se zgodba končala z razglasitvijo sodbe, sicer pa bo sodišče razpisalo glavno obravnavo.

Prvi ni priznal krivde

Na zatožno klop je pred dnevi prvi sedel Miroslav Č. iz okolice Kopra. Njegov zagovornik Franc Rojko nam je povedal, da na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, sodišču sta predlagala, da zasliši vse tiste, ki naj bi bili prijavljeni na naslovu v eni od koprskih vasi.

109

vpletenim koprsko tožilstvo očita overjanje lažne vsebine in pomoč pri tem

Pred dnevi je sodišče razpisalo predobravnavna naroka tudi za tuja državljana Ranka P. in Dušanko P., a ju na koprsko sodišče ni bilo. Dušanka P. se ni opravičila, Ranko P. pa je poslal zdravniško dokumentacijo, iz katere izhaja, da naj bi se pripravljal na operacijo. Ranko P. naj bi številne italijanske voznike fiktivno zaposlil v več avtoprevozniških podjetjih, tožilstvo podobno očita tudi Dušanki P., a le za nekaj primerov.

Ker predobravnavni naroki v postopkih na okrajnih sodiščih niso obvezni, je sodnica Melita Černe pojasnila, da bo razpisala glavno obravnavo, ko bo sodišče opravilo predobravnavne naroke še z ostalimi, za katere je predviden redni postopek. Naroki bodo predvidoma junija. Če ne bo šlo drugače, bo koprsko okrajno sodišče v okviru mednarodne pravne pomoči v Srbiji najprej preverilo, kako je z zdravstvenim stanjem Ranka P., nato pa bo oba obdolžena poskusilo zaslišati v njuni domovini.

Število vaščanov se je v dveh letih precej povečalo

Alarmni zvončki so pred leti začeli zvoniti na koprski upravni enoti, saj se je v vasi na koprskem podeželju, po naših podatkih v Gračišču, na enem naslovu prijavilo na desetine tujih državljanov, skoraj izključno Italijanov. Ugotovili so, da se je v letih 2014 in 2015 na tem naslovu prijavilo več kot sto tujcev, ki pa tam niso nikoli živeli. Italijani, vpleteni v to zgodbo, so najprej sklenili fiktivne pogodbe o zaposlitvi z nekaterimi slovenskimi avtoprevozniškimi podjetji, nato pa so se lahko v Sloveniji začasno prijavili. Pri tem jim je pomagal Miroslav Č. iz okolice Kopra, saj so se prijavljali na njegovem naslovu, kasneje pa tudi na sedežu enega od podjetij v Kopru. Na upravno enoto so vložili prošnje za začasno bivanje zaradi zaposlitve, s tako pridobljenimi dokumenti pa so se lahko prijavili na izpit za temeljno poklicno kvalifikacijo za voznike tovornih vozil.

V Italiji dražji in daljši postopki

Kaznivega dejanja overitve lažne vsebine oziroma pomoči pri tem so policisti osumili pet tujcev (iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške) iz prevozniških podjetij, slovenskega državljana, doma iz okolice Kopra, ki naj bi poskrbel za urejanje dovoljenj na upravni enoti, ter še približno 100 Italijanov, ki so se z lažnimi listinami prijavili na izpite za pridobitev temeljnih poklicnih kvalifikacij in tako pridobili spričevala o opravljenem preizkusu znanja, ki so ga lahko uporabili tudi v drugih državah EU.

Do spričeval bi lahko prišli tudi v domovini, a so postopki v Italiji menda dražji in dolgotrajnejši. Informacije o tem, da so postopki v Sloveniji cenejši in hitrejši, so italijanski vozniki menda dobili v domačih avtošolah. Kasneje pa jim je pri nas pomagal eden od obdolženih, ki naj bi bil po naših podatkih zaposlen v eni od istrskih avtošol in je očitno dobro poznal postopke.


Najbolj brano