Na 629 lokacijah bodo nadzirali hitrost

Policisti bodo jutri in pojutrišnjem na 629 lokacijah po vsej državi poostreno nadzirali upoštevanje omejitev hitrosti. Na cestah, ki sodijo pod koprsko policijsko upravo, bodo številne patrulje merile hitrost jutri, na severnem Primorskem pa pojutrišnjem. V zadnjih dveh letih je zaradi hitrosti na naših cestah umrlo 86 ljudi.

 Foto: PU Kranj
Foto: PU Kranj

SLOVENIJA > Maraton nadzora hitrosti bo v Sloveniji šesto leto zapored. Na 629 vnaprej napovedanih lokacijah bo približno 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

Ob sproščanju ukrepov, sprejetih za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, se na ceste vračajo številni vozniki, kolesarji in motoristi, ta teden pa ob ponovnem začetku pouka za nekatere tudi številni otroci in mladostniki. Spomladi so zaradi epidemije odpadle aktivnosti, ki jih policisti z agencijo za varnost prometa in drugimi pripravljajo za večjo varnost na cestah, tako ni bilo, denimo, prvega dela akcije Hitrost. A ker se razmere tudi na cestah vračajo v ustaljeni ritem, želijo na policiji tudi z napovedanim poostrenim nadzorom voznike spodbuditi k umirjanju prometa in spoštovanju prometnih predpisov ter tako vsem zagotoviti varno pot.

Ogrožajo tudi življenja nedolžnih

V minulih dveh mesecih je bilo na cestah manj prometa, a so prazne ceste nekateri izkoristili za hitrejšo vožnjo. “Takšno vedenje ocenjujemo kot nedopustno, saj ogroža tako življenja kršiteljev kot tudi življenja drugih, povsem nedolžnih prometnih udeležencev, ki bi se lahko znašli v njihovi bližini,” je poudarila Vesna Drole, vodja službe za odnose z javnostmi na generalni policijski upravi.

Maraton hitrosti bo letos šesto leto zapored. Izkušnje kažejo, da policisti med nadzorom zabeležijo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi namen akcije. Takrat hitrost prekorači približno 3,5 odstotka voznikov, ob izvajanju rednih nadzorov pa je teh približno osem odstotkov.

Policisti bodo hitrost jutri in pojutrišnjem merili na 629 lokacijah. Na severnem Primorskem pojutrišnjem, na območju koprske policijske uprave pa v glavnem jutri. Natančne lokacije so objavili na spletni strani policije. Upoštevanje omejitev bodo policisti preverjali na primorski avtocesti in hitri cesti ter na številnih odsekih glavnih, regionalnih in lokalnih cest. Na območju novogoriške policijske uprave bodo hitrost merili na približno 30 točkah in na hitri cesti, na območju koprske uprave pa bodo prehitri vozniki pod drobnogledom na skoraj 60 točkah in na različnih odsekih primorske avtoceste. Na maratonu bo sodelovalo približno 205 policistov, poleg prometnikov bodo na delu policisti številnih policijskih postaj. Na policiji pojasnjujejo, da bodo tudi ostale policijske patrulje ob rednem delu prednostno opravljale nadzore hitrosti, zato lahko vozniki policijske kontrole pričakujejo tudi na drugih lokacijah.

Če bi le malo popustili stopalko za plin ...

V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti, umrlo 86 ljudi. “Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin,” je v napovedi maratona hitrosti poudarila Vesna Drole. Letos je prometna varnost na slovenskih cestah v primerjavi z lanskim letom boljša. V nesrečah je do danes umrlo 29 ljudi, v enakem obdobju lanskega leta pa 40. Do konca aprila se je huje poškodovalo 141 ljudi (v enakem obdobju lani 178).

Na policiji še poudarjajo, da prihaja obdobje, ki je z vidika prometne varnosti bolj rizično - lani je od 19. maja do konca avgusta v prometnih nesrečah umrlo 28 ljudi, od tega se je 13 nesreč zgodilo zaradi hitrosti.

Namen nadzora ni kaznovanje voznikov, z njim želijo predvsem spremeniti vozniške navade. “Od voznikov pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov,” še dodajajo na generalni policijski upravi.


Najbolj brano