Motoristi, pametno in strpno!

V črno statistiko motorističnih nesreč sta se na praznični dan državnosti vpisali še dve smrtni žrtvi. V nesrečah pri Zagorju in na Kidričevem sta umrla pripadnika Slovenske vojske. Na slovenskih cestah je letos umrlo dvanajst motoristov. Da bi bilo takšnih nesreč manj, se v ponedeljek začenja preventivna akcija, med katero bodo policisti izvajali poostren nadzor.

Za motoriste  je lahko usodna že najmanjša napaka. Foto: Leo Caharija
Za motoriste je lahko usodna že najmanjša napaka. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Policisti bodo med preventivno akcijo za večjo varnost motoristov, ki poteka pod okriljem agencije za varnost prometa, izvajali poostren nadzor na tistih cestnih odsekih, ki so pri motoristih bolj priljubljeni, a so hkrati tudi nevarni. Lansko poletje je bilo za motoriste še posebej črno v Zgornjem Posočju, v lanskem juniju so tam umrli štirje tuji motoristi. Na primorskih cestah je lani ugasnilo življenje osmih motoristov. Letos sta na primorskih cestah umrla dva motorista, eden na območju novogoriške policijske uprave (v Brdih), drugi na območju koprske uprave (v nesreči pod izolsko bolnišnico).

Specializirana državna enota v Posočju

V dolini Soče se bodo med poostrenim nadzorom policistom novogoriške policijske uprave pridružili tudi policisti specializirane enote za nadzor prometa. Že lani sta agencija za varnost prometa in policija za večjo varnost motoristov v Posočju izdali posebno zloženko s priporočili za varno vožnjo na kritičnih odsekih, ki je namenjena tudi tujim motoristom. Ob ceste pa so postavili tudi silhuete policistov. Na generalni policijski upravi so napovedali, da bodo za večjo varnost tako tujih kot domačih turistov organizirali tudi skupne nadzore z italijanskimi in avstrijskimi policisti.

Nasvet izkušenega motorista: “Strpno in po pameti”

Poletni meseci na ceste zvabijo več motoristov, na policiji pa opozarjajo, da visoke temperature lahko vplivajo na zbranost in utrujenost. Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne različne sposobnosti, hkrati pa tudi zelo dobra psihofizična pripravljenost. “Strpno in po pameti,” vsem motoristom svetuje Dario Benčič, upokojeni prometni policist in policijski inštruktor ter član Moto kluba Kondor, kjer predaja znanje o varni vožnji.

Moto klub Kondor je v sodelovanju s policisti in društvom Motoristi za motoriste minulo soboto na potniškem terminalu v Kopru pripravil preventivno delavnico Dan varnosti in preventive, odgovornosti in prijateljstva. (foto: arhiv MK Kondor)

“Če si strpen in voziš po pameti, se ti verjetno ne bo zgodilo nič hudega,” opozarja. “Večja kot je hitrost, večji je faktor tveganja,” je še eno od dejstev, na katerega je opozoril Benčič. Če voziš hitro oziroma prehitro je reakcijski čas krajši, daljša je zavorna pot, kar pomeni, da je tudi manj časa, da lahko kaj preprečiš.

Motoristom svetuje uporabo zaščitne opreme, pa tudi uporabo živih oziroma svetlejših barv, zaradi katerih bodo bolj vidni. Seveda pa mora biti motor tehnično brezhiben, kar pomeni ustrezne pnevmatike, delujoče luči in smernike. “To je zaradi naše varnosti, da drugi vozniki vidijo, da nameravamo zaviti,” še poudarja Benčič. Voznikom svetuje, da so prve vožnje krajše in da jih je več, da tako obnovijo znanje. Tako kot v drugih moto klubih tudi v njihovem pripravljajo delavnice o varni vožnji, s člani pa dela tudi individualno.

Preventivna akcija bo trajala do 12. julija. Z njo bodo osveščali motoriste in mopediste o odgovorni in preudarni vožnji ter pomenu samozaščitnega vedenja v prometu in jih opozorili na nujnost prilagajanja svojih motorističnih izkušenj razmeram na cesti. K odgovorni in strpni udeležbi v prometu pa pozivajo tudi vse ostale voznike in druge udeležence.

Letos agencija za varnost prometa motoriste nagovarja tudi z nasveti izkušenih motoristov, ki so svoje izkušnje in nasvete strnili v preventivnem videoposnetku. Motoriste nagovarjajo Andrej Brglez, testni voznik motociklov, Brane Legan, inštruktor varne vožnje, Gaber Kržišnik, komentator motorističnih dirk, Zvone Šeruga, svetovnih popotnik na motorju, in Mitja Gustinčič, motoristični novinar.

Na prazničen dan umrla vojaka

Do sredine junija so bili motoristi udeleženi v 260 prometnih nesrečah, kar je približno četrtina manj kot v enakem obdobju lanskega leta, približno tretjino so povzročili motoristi sami. Letos je umrlo dvanajst motoristov (deset voznikov motornih koles in dva voznika mopeda). Zaradi zadnjih dveh tragičnih nesreč, ki sta se v četrtek zgodili pri Zagorju in na Kidričevem, je v žalost ovita tudi Slovenska vojska. V obeh nesrečah sta v svojem prostem času umrla vojaka 72. brigade.

Tudi približno polovico vseh smrtnih nesreč so letos povzročili vozniki motornih koles in mopedov. Med njimi prevladuje starostna skupina od 50 do 60 let. Med vzroki tragičnih nesreč pa so bili nepravilna stran ali smer vožnje, neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. Med tistimi motoristi, ki so sami povzročili tragične nesreče, so bili štirje pod vplivom alkohola (dva motorista in dva mopedista).


Komentar novinarja

Sijan Pretnar

Ko ni več časa za premislek ...

Podaljšan praznični konec tedna se je na slovenskih cestah začel na najslabši možen način. V samo dveh dneh so v treh prometnih nesrečah umrli štirje ljudje: dva motorista, oba pripadnika Slovenske vojske, pa voznik avtomobila in kolesar. In to prav v dneh, ko se začenjata preventivna vsedržavna akcija, namenjena večji varnosti motoristov, in poostren nadzor policistov. Na slovenskih cestah je letos umrlo dvanajst motoristov (voznikov motorjev in mopedov), v petih letih pred tem ...

Preberi več

Najbolj brano