Morilce pogrešanega Božića še iščejo

Zle slutnje svojcev Danijela Božića, ki je v neznano izginil v petek, 15. novembra, ko sta dva moška v Ankaranu brutalno pretepla Ljubljančana Žarka T., so se uresničile. Vse od njegovega izginotja v zelo nenavadnih in sumljivih okoliščinah jih je skrbelo, da se mu je zgodilo nekaj hudega. V nedeljo dopoldne so Božića našli umorjenega v gozdu v okolici Kranja.

 Območje za skladišči Mercatorjeve trgovine v Ankaranu in v bližini 
tamkajšnje lekarne je bilo prizorišče brutalnega pretepa, od tam 
pa je izginil v neznano tudi  Danijel Božić.
Območje za skladišči Mercatorjeve trgovine v Ankaranu in v bližini tamkajšnje lekarne je bilo prizorišče brutalnega pretepa, od tam pa je izginil v neznano tudi Danijel Božić. 

KOPER, KRANJ > Pri pretepu v Ankaranu pred dobrima dvema tednoma ni šlo za običajno nasilništvo, zgodba ima, kot se je izkazalo, precej bolj resno ozadje. Namigi, da je šlo za poskus ugrabitve, za obračun zaradi neporavnanih računov med člani kriminalnih združb, so se izkazali še za kako utemeljene. 35-letni Danijel Božić je tisti petek s svojim avtom iz Ljubljane proti Istri peljal svojega prijatelja oziroma soseda Žarka T., z njima je bil v avtu še 29-letni Ljubljančan.

Ko so se pripeljali v Ankaran, je 29-letni Ljubljančan z enako starim Črnogorcem Žarka T. brutalno pretepel. Po glavi sta ga tepla tudi s pištolo, mu z vezicami zvezala roke in ga poskušala odvleči. Danijel Božić je medtem že izginil, nazadnje so ga menda videli na Regentovi ulici v Ankaranu. Po klicu občanov so policisti v Ankaranu prijeli oba 29-letnika, reševalci pa so 38-letnega Žarka T. odpeljali v bolnišnico, od koder so ga še isti večer odpustili.

Nekateri so stari znanci policije

Nekatere od vpletenih oseb so v preteklosti policisti že obravnavali zaradi kaznivih dejanj, pa med temi ni umorjenega. Pretepeni Ljubljančan se je že zagovarjal zaradi tihotapljenja prepovedanih drog, eden od priprte dvojice pa se je lani aprila znašel na portoroški plaži z moškimi, vpletenimi v strelski obračun, v katerem je bil eden od udeleženih huje ranjen.

29-letnega Klemna K. iz Ljubljane in enako starega Črnogorca Bojana S. so s kazensko ovadbo zaradi nasilništva in posesti orožja odpeljali k preiskovalnemu sodniku, ki je za oba odredil pripor, v katerem čakata na obravnavo na okrajnem sodišču.

Svojce je ves čas skrbelo, da se mu je zgodilo nekaj hudega

Božić se iz Ankarana ni vrnil domov. V avtu je pustil vse svoje stvari, dokumente, telefon, denarnico ... Njegova partnerka je naslednji dan prijavila, da ga pogrešajo. Na policijski upravi Koper so nekaj dni po prijavi potrdili, da bi lahko bil Božić žrtev kaznivega dejanja in nato dodali, da bi ga lahko ugrabili. Njegova sestra je sredi prejšnjega tedna povedala, da jih z vsakim dnem vse bolj skrbi, a so še vedno upali, da se bo k njim, svoji partnerki in otroku vrnil živ.

Napačne informacije v hrvaškem mediju

Dean Jurič je omenil tudi nekatere napačne informacije, ki so se glede vpletenih v omenjeno dogajanje že dan pred najdbo trupla pojavile v hrvaškem mediju. Ta je ob poročanju o razbitju kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izdajanje ponarejenih dokumentov, kot eno od oseb, ki je imela pri sebi prirejene listine, omenil enega od napadalcev iz Ankarana.

Zgodba o njegovem izginotju se je verjetno že kmalu po dogajanju v Ankaranu sprevrgla v brutalen umor. Božićevo truplo so v nedeljo našli v gozdu na Gorenjskem, po naših podatkih v bližini Naklega. Truplo je bilo menda prekrito s prstjo. Kako je bil umorjen, Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov, včeraj še ni mogel razkriti.

Sledi za pogrešanim vodile na Gorenjsko

Povedal je, da so kmalu ugotovili, da je bilo v dogajanje v Ankaranu vpletenih več ljudi. Poleg avta, s katerim se je v Ankaran pripeljal Črnogorec, naj bi bilo vpleteno še najmanj eno vozilo. Vse od prijave pogrešanega Božića so intenzivno preiskovali v več smereh, predvsem pa so želeli priti do njega, da bi pojasnil nekatere okoliščine. Jurič je povedal, da so kmalu ugotovili, da bi lahko Božića, ki ni bil osumljen nobenega kaznivega dejanja, ugrabili, da so ga proti njegovi volji odpeljali. Sledi so vodile na območje Kranja.

Dean Jurič

vodja koprskih kriminalistov

“Odgovore iščemo predvsem v sporih, ki se nanašajo na kriminalno dejavnost.”

Od petka do nedelje so prav na območju kranjske policijske uprave potekale številne aktivnosti koprskih kriminalistov, ki so se jim pridružili policisti in kriminalisti kranjske in ljubljanske policijske uprave. V soboto je območje v okolici Kranja pregledovalo več kot 200 policistov in kriminalistov, pomagalo jim je tudi 60 pripadnikov kranjske gasilsko reševalne službe ter potapljaško reševalne enote. Na terenu so bili tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Območje so pregledovali z droni, termo kamerami, raznimi detektorji in s posebej izurjenimi službenimi psi.

V nedeljo dopoldne so po večurni iskalni akciji v gozdu v okolici Kranja našli truplo, ki je po oblačilih ustrezalo pogrešanemu Božiću. Pri ogledu kraja je sodeloval tudi obducent inštituta za sodno medicino. Ta je potrdil, da je bila smrt moškega posledica nasilnega dejanja. Včeraj zjutraj so dobili rezultate DNK analiz, ki so potrdile, da so v gozdu našli pogrešanega Božića.

Pretepeni ni pomagal s pojasnili

Prav tako Jurič ni mogel povedati, kakšen je motiv umora. “Odgovore iščemo predvsem v sporih, ki se nanašajo na kriminalno dejavnost,” je odgovoril. Glede dogajanja si niso mogli prav veliko pomagati niti z izjavami pretepenega Ljubljančana. Ta namreč ni pojasnil nobenih podrobnosti, ki bi jim pomagale pri razjasnitvi okoliščin napada.

Na vprašanje, kdaj je bil Božić umorjen, je prvi mož koprskih kriminalistov povedal, da domnevajo, da se je to zgodilo kmalu po dogodku v Ankaranu, če ne celo istega dne. Natančen odgovor bo lahko dal sodni obducent po opravljeni obdukciji. Kriminalisti in policisti storilce intenzivno iščejo, preiskujejo kaznivi dejanji umora in ugrabitve. Z dogajanjem sta nedvomno povezana tudi oba priprta.

Vse kaže, da so storilci nameravali oba Ljubljančana ugrabiti, za enega se je poskus ugrabitve končal v bolnišnici, drugega pa so ugrabili in na koncu umorili.


Najbolj brano