Milka Noviča so izpustili iz zapora

Vrhovno sodišče je za Milka Noviča, obsojenega za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni, so sporočili z omenjenega sodišča. Kot so zapisali, je odločitev povezana z uveljavljanjem kršitev pravice do obrambe v Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti.

Milko Novič Foto: STA
Milko Novič Foto: STA

LJUBLJANA > Vrhovno sodišče je prekinitev prestajanja zaporne kazni odredilo na podlagi četrtega odstavka 423. člena zakona o kazenskem postopku, ki določa, da lahko vrhovno sodišče glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine.

Takšna odločitev vrhovnega sodišča tako še ne pomeni, da je tudi ugodilo zahtevi Milka Noviča za varstvo zakonitosti zoper sodbo. Je pa lahko znak, da se bo za to odločilo, je slišati neuradno. Podobno meni tudi Novičev odvetnik Jože Hribernik, ki je prepričan, da bo vrhovno sodišče Noviča bodisi oprostilo bodisi bo sodbo razveljavilo. Poudaril je, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, kar označuje kot “sramoto slovenskega pravosodja”.

Spletni portal Nova24TV je sicer poročal, da je vrhovno sodišče po njihovih zanesljivih informacijah Noviča že oprostilo, a na vrhovnem sodišču tega za zdaj niso ne potrdili ne zanikali.

Noviča so popoldne izpustili, v izjavi za medije pa je povedal, da še ne dojema, da je na prostosti. Kot je dejal, tudi 22. decembra 2014, ko so ga pridržali policisti, ni mogel verjeti, da je res, kar se dogaja. “Tako tudi zdaj težko dojemam, da gre za res,” je povedal in dodal: “S pomočjo odvetnikov smo dokazali naš prav, to mi je v veliko uteho.”

Pojasnil je, da odločitve sodišča še ni videl, pričakuje pa vsaj obnovitev postopka.

Noviča je Okrožno sodišče v Ljubljani 13. aprila lani spoznalo za krivega umora Jamnika decembra 2014 in mu dosodilo 25 let zapora, sodbo pa je decembra lani potrdilo tudi višje sodišče. Novičeva odvetnika Hribernik in Žiga Podobnik sta že takrat napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar sta storila spomladi letos.

Novič je z izjemo nekaj mesecev večino časa od prijetja decembra 2014 do obsodbe preživel v priporu, po obsodbi pa je bil premeščen v zapor na Dob.


Najbolj brano