Med pijanimi rekorderke tokrat voznice

Primorski policisti so se v zadnjih dneh ukvarjali z vozniki, ki so preslišali opozorila, da alkohol ne sodi za volan. Med rekorderji pa tokrat prednjačita voznici; prva je napihala krepko čez štiri promile, druga pa več kot tri.

Primorski policisti so v zadnjih dneh ustavili kar nekaj voznikov, ki 
so pregloboko pogledali v kozarec. Foto: Ana Cukijati
Primorski policisti so v zadnjih dneh ustavili kar nekaj voznikov, ki so pregloboko pogledali v kozarec. Foto: Ana Cukijati

PRIMORSKA > Policisti so v noči na soboto, okoli druge ure, na Ajdovskem ustavili avto, ki ga je vozila 45-letna voznica. Odredili so jih preizkus alkoholiziranosti, ko se je izpisala številka, pa so verjetno debelo pogledali - alkotest se je ustavil pri rezultatu 2,31 miligrama alkohola (po starem je to približno 4,8 promila). Voznica se z rezultatom sicer ni strinjala, zato so jo odpeljali na strokovni pregled ki bo pokazal natančnejši rezultat. Vzeli so ji vozniško dovoljenje in ji prepovedali vožnjo.

S pijano voznico so se ajdovski policisti ukvarjali tudi v četrtek malo pred 21. uro. Obvestili so jih o nesreči, v kateri je bila udeležena 54-letna domačinka. Ugotovili so, da se je okoli 20.45 voznica peljala po Goriški cesti od pokopališča proti središču Vipave. Ko je pripeljala v bližino bloka v Ulici Gradnikove brigade, je z vozilom zapeljala levo na nasprotni vozni pas, čez pločnik in nato čez brežino na travnato površino ob bloku. V nesreči se je 54-letnica predvidoma laže poškodovala, odpeljali so jo v šempetrsko bolnišnico. Policisti so jo preizkusili z alkotestom, ki je pokazal, da je imela 1,63 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (3,4 promila).

V soboto okoli dveh ponoči so v Štalonih v Brdih ustavili tudi avto, ki ga je vozil voznik začetnik. Najprej so ugotovili, da je vozil avto, ki je bil že odjavljen iz prometa, nato pa so mu odredili alkotest. Napihal je 0,34 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, čeprav bi moral biti kot voznik začetnik povsem trezen. Ker se ni strinjal z rezultatom, so mu odredili strokovni pregled.

V Solkanu so v soboto zgodaj zjutraj obravnavali 42-letnega voznika avtomobila. Alkotest se je ustavil pri rezultatu 0,75 miligrama (1,58 promila). Tudi on se ni strinjal z rezultatom, zato so policisti odredili še strokovni pregled, a ga je nato odklonil.

Policisti so se v petek zvečer, malo pred 22. uro, ukvarjali tudi z 32-letno voznico, ki so jo ustavili v Sv. Antonu. Alkotest je pokazal, da je imela ima 1,21 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (2,5 promila). Več kot dva promila je napihal tudi 43-letni voznik, ki so ga policisti ustavili v soboto popoldne v Drskovčah - napihal je 1,1 miligrama. Ker je vozil brez vozniškega dovoljenja, so mu avto zasegli. Odredili so mu pridržanje in ga odpeljali na policijsko postajo. V soboto okoli 21. ure je v Izoli preveč napihal 50-letni voznik, in sicer 0,79 miligrama (1,66 promila). V Portorožu pa je v soboto ponoči 21-letna voznica začetnica napihala 0,34 miligrama, kar je bilo seveda preveč.

Koprski policisti so že v četrtek v Ankaranu ustavili avto, ki ga je vozil 66-letni moški. Za volan je sedel brez vozniškega dovoljenja in pijan, napihal je 0,58 miligrama (1,22 promila). Med postopkom so policisti ugotovili, da avto ni registriran, voznik pa je nanj namestil registrski tablici drugega vozila. Fiat punto so mu zaradi hudih prekrškov zasegli. Vozniki in voznice, ki so napihali preveč, bodo morali svoje ravnanje pojasniti na pristojnem okrajnem sodišču.

Policisti opozarjajo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo oziroma negativno vpliva na vse funkcije, ki so pomembne za varno vožnjo. “Z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil vozniki ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenje drugih udeležencev v cestnem prometu,” je poudaril Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave.


Najbolj brano