Madžar za volan s tremi promili

Dobre tri promile alkohola je imel v sebi 37-letni madžarski državljan, potem pa sedel za volan in začel z neumnostmi. V Pivki je dvakrat oplazil avto domačina, nato zbežal proti Postojni, v Rakitniku pa so ga ustavili in vklenili policisti. Čeprav bo moral plačati najmanj 1800 evrov kazni, jo bo Madžar v primerjavi z našimi prekrškarji še poceni odnesel.

 Foto: STA
Foto: STA

RAKITNIK > Čeprav storijo hude prekrške, zaradi katerih bi morali naši vozniki trajno izgubiti vozniška dovoljenja in se čez nekaj časa spet odpraviti v šolo vožnje, pa tujci pri nas niti po najhujših prekrških ne izgubijo dovoljenja. Tako kot našim voznikom v tujini tudi njim pri nas sodišča namreč ne izrečejo prenehanja veljavnosti vozniških dovoljenj, ampak le za določen čas prepovejo vožnjo po naših cestah.

Podobno se je zgodilo s 37-letnim madžarskim voznikom, ki je v nedeljo popoldne pripeljal na Petrolov bencinski servis v Pivki in tam dvakrat oplazil avto domačina, doma iz okolice. Madžar po bližnjem srečanju ni ustavil, ampak je zapeljal na glavno cesto, zato je domačin poklical policiste. Postojnski policisti so ga ustavili v Rakitniku.

Za volanom BMW-ja avstrijske registracije je sedel 37-letni Madžar, ki je kazal več kot očitne znake opitosti. Zato so ga preizkusili z alkotestom in ugotovili, da ima v organizmu kar 1,49 miligrama alkohola (3,10 promila). Ko je Madžar ugotovil, da bo moral avto parkirati za dlje časa, je postal nesramen in je začel žaliti policiste, zato so ga vklenili in odpeljali na policijsko postajo. Pridržali so ga do streznitve in proti njemu spisali obdolžilni predlog.

Z njim so ga včeraj pripeljali na okrajno sodišče. Kakšno kazen so mu izrekli na sodišču, nismo uspeli izvedeti, zagotovo pa ga čaka 1200 evrov denarne kazni in 18 kazenskih točk, kar zanj pomeni, da določen čas ne bo smel voziti po naših cestah. Sodišča tujcem običajno izrečejo najmanj leto dni prepovedi vožnje pri nas, naše kazenske točke pa v tujini tako ali tako nimajo nobene “vrednosti”.

Policisti so sodišču še predlagali, naj mu izreče še 500 evrov kazni, ker je povzročil nesrečo in odpeljal s kraja, 120 evrov zaradi napačnega premika z avtom in 160 evrov zaradi neupoštevanja prometnega znaka. Za te prekrške, ki bi jih policisti lahko “napisali” na kraju, sodišča običajno dovolijo, da jih kršitelji hitro odplačajo s tako priljubljeno polovičko, kazen za vožnjo v pijanem stanu pa v večini primerov ostane cela. 210 evrov, kar pomeni polovico kazni za kršenje javnega reda in miru, pa je Madžar poravnal takoj. dc


Najbolj brano