Lani kar 20 primerov nasilja v družini več kot leto prej

Konec marca so se predstavniki CSD severne Primorske in Policijske uprave Nova Gorica srečali na tradicionalnem posvetu na temo preprečevanja nasilja v družini. “Uspešnost reševanja te problematike je mogoče zagotoviti le s celovitim in skupinskim pristopom tako policije kot drugih državnih in nevladnih organizacij,” so povzeli sodelujoči.

Letos so na severnem Primorskem obravnavali že 36   kaznivih 
dejanj, ki so  se zgodila v družinskem krogu. Foto: Pixabay.com
Letos so na severnem Primorskem obravnavali že 36 kaznivih dejanj, ki so se zgodila v družinskem krogu. Foto: Pixabay.com

NOVA GORICA > Posvet je vodila Majda Pušnar, regijska koordinatorka za preprečevanja nasilja v družini s CSD severna Primorska. Udeležilo se ga je še osem uslužbenk iz ajdovske, idrijske, tolminske in novogoriške enote centra ter predstavnika novogoriške policijske uprave, Janko Mencinger kot vodja oddelka za splošne policijske naloge, in Andrej Ferlinc, vodja operativno-komunikacijskega centra.

Podobno kot prejšnja leta je Janko Mencinger sodelujočim predstavil varnostno problematiko na področju preprečevanja nasilja v družini v minulem letu na območju novogoriške policijske uprave. Poudaril je, da se pri obravnavi nasilja v družini policija povezuje z novogoriškim tožilstvom in centri za socialno delo. To sodelovanje je po njegovih besedah konstruktivno in zelo koristno. Pogovorili so se tudi o drugih aktualnih zadevah s področja tujske problematike in izpostavili primere fiktivnega prijavljanja prebivališč, dela in zaposlovanja na črno ter zlorabe socialnih transferjev.

Glede nasilja v družini so policisti obravnavali manj kršitev javnega reda in miru, več pa kaznivih dejanj, ki so bila lani storjena znotraj družine. Lani so obravnavali 216 kaznivih dejanj, ki so se zgodila v družinskem krogu (grožnje, zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter kazniva dejanja lahke in hude telesne poškodbe), leta 2019 pa 184. Od tega so lani obravnavali 67 kaznivih dejanj nasilja v družini, lepo poprej pa 47. “Število najpogostejših kaznivih dejanj je v upadu, sicer pa največji delež predstavljajo kazniva dejanja nasilja v družini,” je orisal Mencinger.

Letos so že obravnavali 36 kaznivih dejanj, ki so bila storjena znotraj družine, od tega sedem primerov nasilja v družini. Udeleženci posveta so vnovič poudarili pomen nadaljevanja že ustaljenega zelo dobrega sodelovanja med obema ustanovama, zato se bodo jeseni znova sestali.


Najbolj brano