Labodji par ostal brez vseh sedmih mladičev

Komaj dva dneva so bili stari labodji mladiči, ki so se izvalili labodjemu paru ob enem od kanalov koprske bonifike, pa so že ostali brez staršev. Prostovoljka, ki jih je varovala pred plenilci, jih je nazadnje videla žive v nedeljo zvečer, nekaj ur pozneje, še pred ponedeljkovim sončnim vzhodom, pa jih je znova obiskala, a jih ni bilo več.

Labodji mladiči, ki so se lani v Kopru izvalili mami Gigi in očetu 
Čupku.  Foto: Jernej Soban
Labodji mladiči, ki so se lani v Kopru izvalili mami Gigi in očetu Čupku.  Foto: Jernej Soban

KOPER > Zgodilo se je labodoma Gigi in Čupku, kot so ju poimenovali njihovi človeški varuhi, ki sta že drugo leto zapored gnezdila ob enem od kanalov koprske bonifike in več kot mesec dni izmenično grela jajca. Komaj dva dneva starih ptičkov, ki brez staršev niti ne morejo preživeti, v družinskem gnezdu ni več, primer pa preiskuje tudi policija.

Policisti in kriminalisti so na kraju opravili ogled, sledi nadaljnja preiskava. Storilca bodo policisti kazensko ovadili, so v torek sporočili s koprske policijske uprave.

Foto: Alenka Penjak

Labod je zaščitena žival

Jure Griljc s Policijske uprave Koper pravi, da so si policisti ogledali kraj, od koder naj bi izginili labodji mladiči, in nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Izginilo naj bi šest labodjih mladičev, starih dva dni, in eno jajce. “Preiskujemo sum kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami,” pravi Jure Griljc.

Varuhi labodov, ki njihova gnezda prostovoljno varujejo že nekaj let, ne verjamejo, da je mladičke požrl kakšen plenilec, temveč menijo, da je labodjo družino napadel človek in mladiče odtujil, da bi jih prodal na črnem trgu.

Z mladiči v inkubator?

“Na prsnem košu samca Čupka je videti sledi udarca, verjetno brce s čevljem. Kdorkoli je mladičke ukradel, je bodisi nepremišljen bedak, saj labodji novorojenčki brez staršev ne morejo preživeti, bodisi član organizirane kriminalne združbe, ki ima pripravljene inkubatorje, v katere jih bo namestila in zatem drago prodala,” pravi Božena Ambrozius, ki pozna labodje varuhe in zgodbo o ukradenih mladičih iz prve roke.

Ni prvič, da so v Istri labode poškodovali ali jim ukradli mladiče, še nikoli pa nismo poročali o povsem praznem gnezdu. Pred dvema letoma je ljubitelje živali razburila vest, da je nekdo v kanalu koprske Badaševice labodjo samico udaril v glavo, eden od njenih treh mladičev je poginil, drugi pa izginil. Prostovoljci so zatem na široko ogradili labodje gnezdo in postavili opozorilno tablo, naj ljudje par pustijo pri miru.

Gnezd je še več

Res je tudi, da za žalostno usodo labodov nismo vedno krivi ljudje, kar se je pokazalo ob lanskem izginotju petih labodjih mladičev in odraslega samca v Krajinskem parku Strunjan. Sume, da so končali na črnem trgu in nekomu krasijo vrt ali park, je ovrgla najdba njihovih kadavrov.

Da v jezeru v Fiesi živi labodji par z mladiči, obiskovalce opozarja tabla z navodili, naj živali pustimo pri miru. (Foto: Okolje Piran)

Labodjih gnezd je v Istri še več in Božena Ambrozius se boji, da so vsa ogrožena. Eno od teh je tudi v Fiesi, kjer trstičje okoli jezera labodji družini ponuja nekaj več varnosti. Okolje Piran je tja postavilo tudi opozorilno tablo, obiskovalce pa naprošajo, naj se držijo osnovnih pravil lepega obnašanja ter naj labodov ne vznemirjajo, ne hranijo, saj jim s kruhom samo škodujemo, in naj imajo svoje pse na povodcih. Pravila so preprosta in za vse labode enaka.


Najbolj brano