Kol'kor kapljic, tol'k nesreč

Izvirna ljudska pesem pravi, da z dobro kapljico slavimo življenje, v prometu pa je ravno obratno. Vsaka kapljica pomeni več možnosti za nesrečo, poudarjajo v agenciji za varnost prometa, od koder koordinirajo nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje v omamljenem stanju. Zaradi alkohola je letos na naših cestah ugasnilo sedem življenj.

V času akcije bodo policisti vsakega voznika, ki ga bodo ustavili, 
preverili z alkotestom. Foto: Slovenska policija
V času akcije bodo policisti vsakega voznika, ki ga bodo ustavili, preverili z alkotestom. Foto: Slovenska policija

SLOVENIJA > Zaradi prekomernega pitja alkoholnih pijač je na naših cestah letos do konca maja umrlo sedem ljudi, kar je polovico manj kot v enakem obdobju lani. Spodbudno zmanjšanje najhujših posledic pitja pa kvari podatek, da se je med povzročitelji prometnih nesreč letos zvišala stopnja vinjenosti. Lani je ta znašala 1,39 promila, letos pa 1,42 promila alkohola. To sta najpomembnejši ugotovitvi, s katerima so v torek postregli na agenciji za varnost prometa, od koder koordinirajo letošnjo akcijo za preprečevanje vožnje v omamljenem stanju.

Kot so poudarili, je slovenski narod po porabi alkohola na prebivalca visoko nad evropskim povprečjem. Vsak prebivalec naše države starejši od 15 let letno popije enajst litrov čistega alkohola. Nič nenavadnega, da je alkohol v naši družbi predstavljen kot lepilo za druženje ali celo glavni povod za druženje in je pogosto v ospredju dogajanja.

Agencija za varnost prometa in policija zato pozivata k ničelni toleranci do vožnje v pijanem ali omamljenem stanju. Za letošnji slogan so zato predelali znano ljudsko pesem “Kol'kor kapljic, tol'ko let”, ki opeva pitje alkohola v čast življenju. Na cestah je ravno obratno. “Več kapljic alkohola ne pomeni boljše zabave, ampak predvsem povečuje tveganje za ogrožanje prometa, zdravja in življenja vseh udeležencev,” so poudarili v agenciji. V okviru akcije bodo policisti med 16. in 22. junijem pripravili tudi maraton nadzora stanja voznikov. To pomeni, da bodo slehernega voznika, ki ga bodo ustavili, preskusili z alkotestom.

Kot so ob predstavitvi akcije poudarili v agenciji za varnost prometa, se je med razglašeno epidemijo in vsemi ukrepi, ki so razglasu sledili, povečal delež prebivalstva s tveganim načinom življenja, najpogosteje pitjem alkohola. K sreči se to (še) ni odrazilo v prometu, saj se je letos do konca maja zaradi alkohola zgodilo 448 nesreč, kar je 15 odstotkov manj kot lani. Tudi število nesreč s poškodbami in smrtjo je letos za 15 odstotkov manjše. “Ob tem je treba izpostaviti, da je bilo zaradi epidemije letošnjih prvih pet mesecev na cestah manj prometa,” so poudarili.

Če štejemo vse nesreče, in ne samo nesreče zaradi alkohola, pa se je letos zgodilo 5482 nesreč, v katerih je umrlo 38 ljudi ali sedem več kot v enakem obdobju lani. V letošnjih prvih petih mesecih je na naših cestah umrlo največ motoristov (dvanajst), sledi pa jim osem pešcev. Največ žrtev je letos na cestah umrlo ob prazničnih koncih tedna. Predvsem pred bližajočo se turistično sezono pa policija in agencija opozarjata vse voznike, naj bodo na cestah strpni, saj visoke temperature vplivajo tudi na njihovo zbranost in vozne sposobnosti.


Najbolj brano