Kolesarka se je pri spustu huje poškodovala

Vetrovno vreme je v soboto na Primorskem dvakrat preprečilo, da bi reševalci poškodovane oziroma bolne s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. V soboto dopoldne je vojaški helikopter namesto v Ajdovščini pristal v Postojni, proti večeru pa so s planine Dobrenjščica poškodovani kolesarki pomagali tolminski gorski reševalci in jo na nosilih prenesli do izvira Tolminke.

Poškodovano kolesarko so tolminski gorski reševalci v temi prenesli  do   vozila pri izviru Tolminke. Foto: Miljko LESJAK/GRS Tolmin
Poškodovano kolesarko so tolminski gorski reševalci v temi prenesli do vozila pri izviru Tolminke. Foto: Miljko LESJAK/GRS Tolmin

PRIMORSKA > V soboto popoldne se je skupina gorskih kolesarjev spuščala s planine Dobrenjščica proti izviru Tolminke, ko je nesrečno padla 36-letnica z Goriškega. Pri padcu z gorskim kolesom se je huje poškodovala, zato so okoli 16.15 poklicali na pomoč.

Proti planini je že poletel vojaški helikopter, vendar se je moral obrniti. Do planine je prišel že v temi in si je svetil z reflektorjem, vendar je pilot ocenil, da zaradi vetra reševalne akcije ne bi mogli varno speljati.

Gorski kolesarki so zato na pomoč odhiteli tolminski gorski reševalci. S terenskim vozilom so se pripeljali do izvira Tolminke in nato nadaljevali peš. Miljko Lesjak je povedal, da so kolesarko, ki je izkušena planinka, imobilizirali na nosilih in jo prenesli do vozila pri izviru Tolminke, nato pa so jo odpeljali do planine Polog, kjer so jo že čakali reševalci. Odpeljali so jo v šempetrsko bolnišnico. Pri padcu si je zlomila gleženj in poškodovala roko.

Zaradi močne burje v soboto dopoldne vojaški helikopter ni mogel pristati v Ajdovščini, kjer bi moral prevzeti bolnika in ga odpeljati v ljubljanski klinični center. Ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči je kmalu po deseti uri z Brnika poletela v Ajdovščino, vendar tam zaradi močnih sunkov burje helikopter ni mogel varno pristati. Ajdovski reševalci so zato bolnika odpeljali na postojnsko letališče, od koder so ga s helikopterjem nato odpeljali v ljubljanski klinični center. Tako v Ajdovščini kot v Postojni so pomagali tamkajšnji gasilci.


Najbolj brano