Junica žal ni preživela

Skoraj štiri ure so se v ponedeljek popoldne trudili gasilci iz Kneže in Tolmina, pa je bil njihov trud žal zaman. Z dna sto metrov globokega jarka so skušali rešiti junico, ki je vanj zdrsnila po ostrem pobočju, polnem skal in sten, vendar je med dvigovanjem poginila. Srečnejši konec je imelo reševanje bika v Idriji pred dvema tednoma.

Reševanje goveda se je v Idriji končalo srečno (na fotografiji), pri vasi Loje pa žal ne. Foto: PGD Idrija
Reševanje goveda se je v Idriji končalo srečno (na fotografiji), pri vasi Loje pa žal ne. Foto: PGD Idrija

LOJE, IDRIJA > Zgodilo se je v ponedeljek zgodaj popoldne, ko je lastnik junice opazil nesrečo in poklical na pomoč. Trije gasilci iz Tolmina in osem domačih gasilcev iz Kneže ter pripadnik gorske reševalne službe iz Tolmina se je s pomočjo gasilske lestve in vitla pri vasi Loje spustilo po strmem bregu do dna stometrske grape in našli telico še živo. Nemočno je ležala v potoku in bila že podhlajena.

Navezali so jo na vrvi in jo začeli dvigovati proti vrhu grape. Poveljnik PGD Kneža Jernej Ušaj nam je povedal, da je bila junica vsa potolčena, med kotaljenjem do dna globoke grape pa se je verjetno večkrat udarila v stene in skale ter utrpela notranje poškodbe. Sredi dvigovanja jim je namreč žival poginila, tako da so na vrh privlekli le kadaver.

Podobno akcijo, k sreči s srečnejšim koncem, so pred dvema tednoma izpeljali tudi idrijski gasilci. V obzidano strugo sredi mesta je padel bik in se zaradi spolzkih sten sam ni mogel več rešiti iz nje. Na kraju, kjer je padel v strugo, so bili nemočni tudi idrijski gasilci, zato so bika s pomočjo lastnika nagnali nižje po kanalu, kjer so podenj lahko namestili dva široka pasova in ga nato z dvigalom dvignili iz jarka. Bik se pri padcu ni polomil, utrpel je le nekaj odrgnin.


Najbolj brano