Je starinska vrata odnesel zbiralec?

V soboto je gospodar sužiške planine poklical bovške policiste in jim prijavil krajo desnega krila vrat tamkajšnje pastirske koče. Starinska vrata so bila posebna zaradi vrezanih imen pastirjev, ki so na planini delovali skoraj stoletje, do leta 1977. “Vrednost vrat je neskončna,” je dejal Jure Breška, gospodar planine, “še posebej sedaj, ko jih ni nikjer.”

V slabem stoletju so v vrata svoje ime vrezali številni pastirji. Foto: Arhiv Planine Sužid
V slabem stoletju so v vrata svoje ime vrezali številni pastirji. Foto: Arhiv Planine Sužid

SUŽID > Le kdo bi lahko ukradel desno leseno krilo vrat v 'stan', kot koči rečejo domačini, z vrezanimi imeni pastirjev, se v teh dneh sprašujejo prebivalci Sužida, še posebej pa gospodar sužiške planine, ki je minuli četrtek prvi opazil, da desnega krila ni v podbojih vrat. “Nisem takoj ukrepal, ker sem menil, da je morda vrata kdo iz naše agrarne skupnosti, ki je tudi lastnik koče, odnesel na popravilo,” je povedal Jure Breška, gospodar sužiške planine. “V soboto pa sem nato poklical policiste in prijavil krajo vrat koče,” je dodal. Bovški policisti so po prvih zbranih podatkih potrdili, da je neznanec v minulih dneh z omenjene koče ukradel desno leseno krilo z vrezanimi imeni pastirjev.

Da so vrata pastirske koče del kulturne dediščine Sužida in tamkajšnje planine, priča kamen izgradnje z letnico 1883. Svoje ime je skozi desetletja v vrata zapisalo več pastirjev, ki so svojo živino pasli na sužiški planini. “V obdobju mlečne proizvodnje na planini je bil to glavni objekt proizvodnje sira,” je še poudaril Breška in dodal, da so tam zadnjič sirili leta 1977. Objekt so nato ohranil v taki obliki, kot so ga od konca 19. stoletja in v 20. stoletju uporabljali za namene planine, niso pa vlagali v obnovo ali menjavo opreme. “Ker nihče nikoli niti ni dovolil menjave vrat,” je pojasnil.

V koči si zdaj lahko vsakdo (planinec, pohodnik), ki potrebuje zavetje ali streho, odpre vrata in se skrije v predprostor, je pojasnil Breška. “Vrednost vrat je neskončna, še posebej sedaj, ko jih ni nikjer,” še poudarja. Zato delo nepridiprava, ki si je v minulih dneh prilastil del vrat 'stana', tako bode v oči. “Objestnih planincev ne poznam, prav tako v zadnjem obdobju nismo zaznali nobenih vandalskih podvigov na planini,” je še povedal. Zbiratelj bi bil zato edini možen profil neznanca, ki je s sabo v neznano odnesel desno krilo vrat. Bovški policisti nadaljujejo s preiskavo in storilca intenzivno iščejo, nato pa bodo ustrezno ukrepali.


Najbolj brano