Je bil za Pirančana usoden koktajl alkohola, zdravil in drog?

V torek se je med znanci 23-letnega fanta iz Pirana hitro razvedelo, da je v bolnišnici umrl, najverjetneje zaradi zastrupitve z različnimi substancami, od alkohola, zdravil do prepovedanih drog. Zjutraj so ga v zelo slabem stanju našli prijatelji, s katerimi se je v noči na torek družil.

Druženje ob pijači in, kot kaže, prepovedanih drogah se je v torek  
zjutraj končalo s tragedijo.  Foto: Pixabay.com
Druženje ob pijači in, kot kaže, prepovedanih drogah se je v torek zjutraj končalo s tragedijo.  Foto: Pixabay.com

PIRAN > Na koprski policijski upravi so še zelo skopi z informacijami o tem, kar se je zgodilo, saj preiskava še ni končana. Pojasnili so, da so policiste v torek ob osmih zjutraj obvestili, da v Piranu mlajši fant težko diha in da so reševalci že na poti. Z zbiranjem obvestil so policisti in kriminalisti ugotovili, da je bilo v stanovanju več mladih iz Pirana. Na zabavi naj bi popivali, 23-letnik pa naj bi po prvih informacijah poleg alkohola zaužil še tablete in prepovedano drogo. Reševalci so ga po prihodu oskrbeli in odpeljali v izolsko bolnišnico. Ob desetih dopoldne pa so iz bolnišnice sporočili žalostno novico, da mladeniču niso mogli več pomagati. Preiskovalna sodnica je odredila sodno obdukcijo, ki bo pokazala, kaj je bilo za fanta usodno.

Po naših informacijah naj bi mladi Pirančan vzel svoja zdravila (pomirjevala), za katera naj bi imel recept, ob tem pa naj bi menda prve analize pokazale še na več različnih prepovedanih drog. Smrt mladeniča je pretresla njegove prijatelje in znance, ki so ga poznali kot umirjenega fanta.

Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem informacij, preiskujejo sum kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Če bodo dobili dovolj dokazov za to kaznivo dejanje, bodo najverjetneje sina lastnika hiše, v kateri se je tisto noč družilo več mladih, ovadili tožilstvu. Med ogledom naj bi v stanovanju našli manjšo količino prepovedane droge.

Beg pred bolečino naj ne bo s substancami
“Med mladimi v zadnjem času prevladuje občutek, da jim droge ne morejo storiti nič slabega. V resnici pa so droge zelo nevarne in lahko njihov uporabnik drago plača, saj je občutek ob njihovem jemanju izredno zmoten in varljiv,” meni terapevt Miha Kramli, vodja ambulante za zdravljenje zasvojenosti v novogoriškem zdravstvenem domu. “Droga na začetku jemanja zanalašč 'nagrajuje', da uporabnika 'dobi' na svojo stran, ga prelisiči, a to traja le kratek čas, nato so potrebni višji odmerki in dobrih občutkov, ki so bili na začetku, ni več.” Zato Kramli svetuje, naj vse generacije dobre občutke raje kot z nedovoljenimi substancami iščejo na varen način: v naravi, v športnem udejstvovanju, meditaciji, glasbi. “Verjeti moramo v to, da do dobrih občutkov lahko pridemo na varen način. Naj beg pred bolečino ne bo le s substancami,” sklene naš sogovornik. ac

Na območju koprske policijske uprave so letos obravnavali že več primerov, ko so posumili, da je bila smrt posledica zastrupitve s prepovedano drogo. V enem primeru je preiskava telesnih tekočin potrdila, da je bila smrt posledica prevelikega odmerka heroina. V drugem primeru pa še čakajo na rezultate preiskav telesnih tekočin in potrditev vzroka smrti. Oba primera sta se zgodila na območju koprske policijske postaje, in sicer januarja in konec aprila.

Letos so obravnavali še štiri primere zastrupitev zaradi prevelikega odmerka prepovedanih drog, vendar ta za zastrupljene ni bil usoden in so preživeli. V vseh primerih policija vodi predkazenske postopke zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ali omogočanja uživanja prepovedanih drog. Ljudje, ki so se zastrupili s prepovedanimi drogami, so (bili) stari od 20 do 30 let. Lani so koprski kriminalisti in policisti skupno preiskovali šest primerov zastrupitev, v dveh primerih je bila zastrupitev usodna.

Na območju novogoriške policijske uprave letos niso obravnavali nobenega primera smrti zaradi prevelikega odmerka prepovedane droge. sp


Najbolj brano