Jamarji z eksplozivom do ponesrečenega kolega

“Danes ga bomo spravili ven, žal ne morem reči kdaj,” je včeraj zvečer povedal vodja jamarskega reševanja Igor Benko. Njegova ajdovska kolega sta se v sredo spustila v jamo Preporod nad Predmejo, med vračanjem proti površju pa je velik kamen zadel v glavo 45-letnega Bogomirja R. Včeraj so ga oskrbovali v jami in širili tri ožine, skozi katere naj bi ga povlekli na površje.

Najzahtevnejše je bilo razstreljevanje vhodne ožine, za katero se odpira 50-metrsko bezno.  Foto: JRS
Najzahtevnejše je bilo razstreljevanje vhodne ožine, za katero se odpira 50-metrsko bezno.  Foto: JRS

PREDMEJA >Jama Preporod nad Predjamo je priljubljena raziskovalna točka ajdovskih jamarjev, saj leži vhod vanjo na višini 1300 metrov. Take jame imajo v jamarskem žargonu “velik potencial“ in zato sta se v sredo vanjo spustila tudi ajdovska jamarja, 45-letni Bogomir R. in dve leti mlajši Gregor M. V sredo okoli polnoči sta se začela po vrveh dvigovati iz jame, pri tem pa se je zgodila nesreča, ki je njuno odpravo pošteno zapletla.

S stene se je namreč odkrušila približno deset kilogramska skala in padla naravnost na Bogomirjevo glavo. Pred najhujšim ga je seveda obvarovala čelada, po petih metrih padanja pa je skala v čelado udarila s tako silo, da jo je prebila in mu povzročila pretres možganov ter udarnino. Zaradi pretresa naj se sploh ne bi spomnil, kaj se je zgodilo. Gregor M. je takoj poskrbel za kolega in se dvignil na površje ter poklical na pomoč. Nesreča se je zgodila približno 150 metrov pod površjem.

10

kilogramov težak kamen je po petih metrih padanja jamarja zadel s hitrostjo

36

kilometrov na uro in ga udaril s silo približno

259

kilogramov

Svojemu kolegu (Bogomir je namreč tudi sam jamarski reševalec) so priskočili na pomoč jamarski reševalci iz Tolmina, Kranja, Sežane in Postojne, vodstvo Jamarske reševalne službe in pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Že ponoči je k jami prihitelo skupno 22 reševalcev, dopoldne pa se jim jih je pridružilo še deset.

“Težava je v treh ožinah, skozi katere ga moramo spraviti na nosilih, in izredno trdi kamnini,” nam je včeraj opisal vodja reševanja in predsednik jamarske zveze Slovenije Igor Benko. Sicer tudi sam domačin je bil v jami že večkrat, v rovih, ki sta jih raziskovala njegova kolega, pa še ne. Do poškodovanega se je spustila zdravnica, prav tako jamarska reševalka, ki je ocenila, da je njegovo stanje stabilno in da ima zaradi udarca skale nad očesom hematom.

“Sicer pa je priseben, normalno z nami govori. Zdravnica mu je dala sredstva proti bolečinam in slabosti ter infuzijo. Z njim ni nobenih drugih težav, le izredno lačen da je,” nam je Benko včeraj pozno popoldne opisal stanje njegovega kolega. V jami so ga namestili na nosila in v ogrevan bivak, tako da ne pride do pregretja ali podhladitve. “Bojimo se le transporta,” je dodal, “ponavadi se stanje ponesrečenca lahko poslabša med transportom. Poskusili ga bomo ves čas držati v vertikali.”

Da bi razbremenili jamarske, so za dvigovanje ponesrečenca priskočili na pomoč tudi ajdovski gorski reševalci, ki sodijo pod okrilje tolminske gorske reševalne službe. “Sprva smo načrtovali, da bo vse malo hitreje, zaradi izredno trdne skale pa se bo vse podaljšalo za nekaj ur. Vsekakor ga bomo začeli dvigovati po osmi uri, kdaj, pa zdaj še ne morem reči,” je včeraj pred sedmo uro dejal Benko. Do takrat so jamarski reševalci z eksplozivom razširili dve ožini, ravno takrat so se pripravljali razstreliti tretjo.

Reševanje je včeraj trajalo toliko časa tudi zaradi tega, ker so morali po nadzorovanih eksplozijah jamo sproti očistiti in zagotavljati varnost. Najzahtevnejše je bilo širjenje prve, vhodne ožine, saj se za njo odpira skoraj 50-metrsko brezno. Pred vsako eksplozijo so se morali seveda vsi jamarski reševalci umakniti na varno.


Najbolj brano