Hrvaški in slovenski policisti razbili verigo tihotapcev ljudi

Deseterica osumljenih, od katerih jih je osem v priporu, je rezultat skupne akcije istrskih policistov in kriminalistov z obeh strani državne meje. Policisti iz puljske uprave so prejšnji teden aretirali štiri osumljene, dva sta bila v priporu že pred zaključno akcijo, koprski kriminalisti pa so tri domačine aretirali pred dvema tednoma. Združba naj bi čez mejo v zadnjem času spravila več kot 40 ilegalnih migrantov.

 Foto: STA
Foto: STA

KOPER, PULJ > Na Hrvaškem je za posel skrbel 44-letnik iz Pulja, ki je okrog sebe zbral ostale člane združbe, slovenski del pa naj bi vodil 27-letnik iz okolice Kopra. Koprski kriminalisti so po zaključku večmesečne preiskave zadnje dni junija koprskemu tožilstvu, ki je ves čas usmerjalo preiskavo, ovadili devet ljudi, štiri z območja Kopra, pet iz hrvaške Istre. V slovenskem delu združbe so se poleg 27-letnega vodje znašli trije osumljenci, stari 28, 29 in 34 let, v hrvaškem delu pa poleg njihovega vodje še štirje osumljenci, stari 23, 30, 37 in 39 let.

Na koprski policijski upravi poudarjajo, da je šlo za dobro organizirano združbo, ki je čez mejo vodila državljane Kosova, Turčije in Kitajske. Med februarjem in junijem so zagrešili sedem kaznivih dejanj in pretihotapili najmanj 45 prebežnikov, so pojasnili na koprski policijski upravi.

Ovadili so ga zaradi nevarne vožnje

Osumljeni vodja združbe se bo moral zagovarjati tudi zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči. Maja smo poročali, da je 27-letni voznik v Gažonu povzročil nesrečo, izsilil je prednost kolesarju, ki trčenja ni mogel preprečiti in je zadel v domačinov kombi. Kolesar je padel in se lažje poškodoval, voznik kombija pa je po nesreči odpeljal, ne da bi pomagal kolesarju. Kmalu zatem je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v obcestni zid. Policisti so mu odredili alkotest, ki je pokazal, da je imel v organizmu 0,72 miligrama alkohola.

Šefa sta vozila pred prebežniki kot izvidnici

Vodji slovenskega in hrvaškega dela združbe sta angažirala prevoznike ilegalnih prebežnikov in predhodnice, v večini primerov pa sta celo sama vozila kot predhodnici. Po opravljenih prevozih pa sta denar izročala podrejenim članom. Prebežnike so v Slovenijo tihotapili na območju Mlinov, po dolini Dragonje ter v bližini mejnih prehodov Starod in Jelšane. Nato pa so jih prek bivših mejnih prehodov na Škofijah in Plavjah odpeljali v Italijo.

S prevozi prebežnikov zaslužili 200.000 evrov

Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so bile cene za ilegalne prehode odvisne od tega, iz katere države so prihajali prebežniki in v katere države so bili namenjeni. Državljani Kosova so za pot odšteli od 2500 do 3000 evrov, državljani Turčije 6000 evrov, Kitajci pa 10.000 evrov. Izkupiček so si osumljeni razdelili glede na dogovorjene deleže oziroma glede na vlogo, ki so jo imeli pri prevozu.

Iranca peljala Irance

V koprskem priporu sta se v začetku tedna znašla še dva državljana Irana, ki imata urejen status v Veliki Britaniji oziroma Nemčiji. V vozilu nemške registracije sta peljala pet prebežnikov, državljanov Irana. V državo sta jih nezakonito pripeljala po cesti med Liscem in Sušakom, nato pa so njihovo pot ustavili bistriški policisti.

Koprski kriminalisti so izračunali, da so osumljeni zaslužili približno 200.000 evrov. 27-letni vodja slovenskega dela združbe je na prevoz zaslužil od 400 do 1000 evrov, odvisno od velikosti skupine, vozniki pa po 100 evrov na prepeljanega prebežnika.

Ob koncu kriminalistične preiskave so na območju slovenske Istre pridržali tri osumljene, poleg domnevnega vodje še osumljenca, stara 34 in 28 let, in pri vseh treh opravili hišne preiskave. Za ostale osumljene, ki jih ob zaključni akciji ni bilo v Sloveniji, so razpisali iskanje.

Med hišnimi preiskavami so osumljenim zasegli več elektronskih naprav in več drugih dokazov, pomembnih za kazenski postopek, 27-letniku pa tudi predmete, potrebne za gojenje konoplje. Po hišnih preiskavah so trojico odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici, ki je po predlogu državne tožilke za osumljenega vodjo in 34-letnika odredila pripor, 28-letnika pa so izpustili na prostost.

Nekaj podrobnosti so sporočili tudi z istrske policijske uprave. Tam so ovadili šest osumljenih, združbo je vodil 44-letnik iz Pulja, sodelovali pa so še 29-letnik iz Medulina, 39-letnik iz Vodnjana, 23-letnik iz Gračišća ter 43-letnik in 47-letnik iz Pulja. 44-letni vodja je bil v priporu že pred zaključno akcijo, saj so ga že pred časom zalotili s 112 grami heroina, v priporu pa je že bil tudi 43-letni osumljeni, ostali so se za zapahe preselili prejšnji teden.

Puljski kriminalisti, ki so v preiskavi sodelovali s policisti iz Buj in Buzeta, so ugotovili, da se je 44-letnik na območju njihove države dogovarjal za kraj in čas, ko so prevzemali prebežnike ter jih nato odpeljali do slovensko-hrvaške meje.

Število kaznivih dejanj se je podvojilo

Na območju koprske policijske uprave so letos obravnavali že 52 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, lani v istem obdobju 25, je povedal Damjan Apollonio, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju koprske kriminalistične policije. Na območju celotne države pa so zaradi omenjenih kaznivih dejanj letos spisali 75 kazenskih ovadb Do prvih dni julija so kriminalisti in policisti koprske policijske uprave na zaslišanje k preiskovalnim sodnikom koprskega okrožnega sodišča pripeljali 22 osumljenih, za 19 je bil odrejen pripor.

Med osumljenci so državljani Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Albanije, Sirije, Afganistana, Irana in Iraka. Ob tem Apollonio poudarja, da je med osumljenimi veliko tujcev, denimo iz Irana, Iraka ali Afganistana, ki so si v državah EU uredili status. Apollonio še dodaja, da na koprski policijski upravi v zadnjem času vlagajo veliko truda v pregon tovrstne kriminalitete, kar se kaže tudi v razbitju več kriminalnih združb in prijetju storilcev. Njihovo uspešnost potrjujejo statistični podatki, k čemur pa prispeva tudi izredno dobro sodelovanje z varnostnimi organi, v zadnjem primeru s kriminalisti in policisti istrske policijske uprave.


Najbolj brano