Preiskovalci NPU pridržali ministra Počivalška

Po nekaterih namigih, da naj bi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) nameraval v začetku tedna opraviti hišno preiskavo pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, se je to danes tudi zgodilo. Ministra so pridržali, hišne preiskave pa so opravljali na enajstih naslovih. V ospredju naj bi bila nabava spornih ventilatorjev prek podjetja Geneplanet.

Preiskovalci NPU so danes z odredbo sodišča prišli  na dom   
Zdravka Počivalška in mu za čas hišne preiskave  odvzeli prostost. Foto: Andrej Petelinšek/Večer
Preiskovalci NPU so danes z odredbo sodišča prišli na dom Zdravka Počivalška in mu za čas hišne preiskave odvzeli prostost. Foto: Andrej Petelinšek/Večer

LJUBLJANA > Da so preiskovalci NPU danes zjutraj pridržali ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, je potrdil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je zaradi preiskav nepreklicno odstopil in sprejel odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Ministra v odstopu je o hišnih preiskavah danes zjutraj obvestil namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica, ki mu je povedal, da hišne preiskave opravljajo na več lokacijah, tudi pri varovani osebi z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kasneje pa mu je še sporočil, da so ministra za čas hišne preiskave pridržali.

Sporen nakup ventilatorjev

Že od jutra so mediji poročali, da so preiskave povezane z domnevno sporno nabavo opreme prek podjetja Geneplanet, kamor so včeraj prišli preiskovalci. Bili so tudi na posestvu ministra Počivalška, na ministrstvu za gospodarstvo, na zavodu za blagovne rezerve, v podjetju Geneplanet, ključnem dobavitelju spornih ventilatorjev, in še na več drugih lokacijah. Spomnimo, Geneplanet je dobil posel s spornimi ventilatorji, vreden osem milijonov evrov.

Iz zavoda za blagovne rezerve so sporočili, da so se preiskovalci pogovarjali z bivšim direktorjem zavoda Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. Dodali so še, da zavod vseskozi konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda.

Na policiji so potrdili, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada s kriminalisti ljubljanske in celjske policijske uprave od jutranjih ur opravljali preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov ter vozil. “Iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja sumov storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme,” je sporočila Maja Ciperle Adlešič iz sektorja za odnose z javnostmi na generalni policijski upravi.

Preiskovali tudi na območju PU Koper

S sodnimi odredbami so preiskovalci opravili preiskave na enajstih lokacijah na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje in Koper. V njih je sodelovalo 53 kriminalistov, ki so zbirali obvestila od več oseb. “Dvema osumljenima osebama je bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje,” so še dodali na policiji.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, preiskujejo pa sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. To so potrdili tudi na specializiranem tožilstvu, kjer so dodali, da predkazenski postopek poteka proti več osebam, drugih podrobnosti zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov ne razkrivajo.

Domnevno sporne posle so aprila razkrili v oddaji Tarča, ko so objavili tudi posnetek “pogovora” ministra Počivalška, na katerem od zaposlenih zavoda za blagovne rezerve zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov.

Danes je precej odmevalo tudi to, da je informacija o preiskavi NPU v javnost pricurljala že dan prej. Nova24TV je v ponedeljek zvečer poročala, da naj bi ekipa Pop TV že v ponedeljek zjutraj čakala v zasedi v bližini posestva Počivalškovih, saj naj bi bili o tem obveščeni, a da naj bi vse skupaj padlo v vodo, ker se je nedeljska seja vlade zavlekla pozno v noč in se Počivalšek ni vrnil domov.

V uredništvu 24ur so navedbe ostro zavrnili in zanikali, da bi bila njihova ekipa že v ponedeljek na območju Olimja. Za hišne preiskave so izvedeli danes zjutraj, ko so že potekale, so poudarili.

Zaradi odtekanja informacij notranje varnostni postopek

Na policiji pa so danes pojasnili, da bo v povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih, zaradi suma, da je nekdo nepoklicanim osebam razkril varovane podatke policije, uveden notranje varnostni postopek.

Odzvali so se tudi na številne očitke, ki so se pojavili na račun policije, vključno z ministrovimi. “Slovenska policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca - tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo že od začetka usmerja specializirano tožilstvo,” so zapisali v sporočilu za javnost. Preiskava se je začela na podlagi prijave, ki jo je policija dobila konec aprila.


Najbolj brano