Bistriški policisti pomagali nosečnici iz kolone na Jelšanah do porodnišnice

Štajerska družinica se je v torek opoldne vračala s Krka, ko je ženska začela krvaveti, zato so prosili za pomoč. Komandir mejne policije v Jelšanah je poklical hrvaškega kolega in organiziral reševanje, v katerem so ženski prihranili dolgo čakanje na meji. V postojnski bolnišnici so jo pregledali in poslali domov.

Mariborski družini, ujeti v dolgo kolono vozil na Jelšanah, so 
slovenski mejni policisti v dogovoru s hrvaškimi kolegi omogočili 
prednostni prehod meje. Fotografija je simbolična. Foto: Tina M. Valenčič
Mariborski družini, ujeti v dolgo kolono vozil na Jelšanah, so slovenski mejni policisti v dogovoru s hrvaškimi kolegi omogočili prednostni prehod meje. Fotografija je simbolična. Foto: Tina M. Valenčič

JELŠANE > V torek ob 12.30 so v pisarni policije na mejnem prehodu Jelšane prejeli klic in prošnjo za pomoč. Klical je slovenski državljan, doma s Štajerske, ki se je skupaj s svojo družinico vračal z dopusta na Krku in se bližal nekajkilometrski koloni pred mejo na hrvaški strani. Povedal je, da je njegova partnerka noseča, da krvavi in da potrebujejo zdravniško pomoč. Zaradi njenega stanja naj bi se s Krka tudi odpravila proti domu.

“Ko sva začela govoriti, je bil še na avtocesti. Razmislil sem, kako in kaj, in ga usmeril z avtoceste v vas Rupa. K sreči je poznal izvoz in cesto proti Rupi, očitno gre tod večkrat,” je povedal komandir mejne policijske postaje Aleksander Moran.

Ko je Štajerca preusmeril na staro cesto proti mejnemu prehodu, je poklical Nevena Abramovića, komandirja hrvaške policijske enote na mejnem prehodu. Ker je slovenski voznik poznal pot do meje, ni potreboval spremstva hrvaških policistov, ampak so ga ti le počakali tik pred mejo.

Dvignili so mu zapornico, da je pripeljal na sam mejni prehod, do takrat je Moran že organiziral, da so izpraznili prometni pas za avtobuse, po katerem je zapeljal skozi mejni prehod. “Na meji je zmanjšal hitrost, mi smo mu pokazali, kod naj pelje, v zahvalo in slovo nam je potrobil, na naši strani pa ga je že čakala bistriška patrulja, ki ga je spremljala do postojnske bolnišnice,” je povedal Moran.

Bistriški policisti so avto z registrskimi oznakami MB potem z lučmi spremljali do Postojne in ga pripeljali pred bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo.

Iz postojnske porodnišnice so nam včeraj pojasnili, da so res sprejeli gospo, jo pregledali in kmalu odpustili v domačo oskrbo. Po neuradnih podatkih gospa ni bila visoko noseča in tik pred porodom, ampak je šlo za zaplet med nosečnostjo.

“V takih trenutkih moramo hitro razmišljati, kako pomagati ljudem. K sreči dobro sodelujemo s hrvaškimi kolegi, dobro se poznamo, poznamo tudi ceste na hrvaški strani in zato smo lahko hitro in učinkovito pomagali. Seveda je naše delo nadzor meje, vendar pa tudi pomoč ljudem, ki pomoč potrebujejo,” je skromno pripomnil Moran.


Najbolj brano