Zimsko prvenstvo, pomladne temperature

Danes bo v Oberstdorfu uradna otvoritev svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, na Rogli pa odštevajo dneve do ponedeljkovega začetka svetovnega prvenstva deskarjev v alpskih disciplinah.

Anamarija Lampič Foto: Jure Makovec
Anamarija Lampič Foto: Jure Makovec

OBERSTDORF, ROGLA Tudi v Nemčiji v teh dneh vladajo spomladanske razmere, temperature pa so krepko višje od februarskega povprečja. Res pa je, da smo se v zadnjih nekaj letih že navadili na skrajne vremenske pojave. Ni izključeno, da bomo tudi v Oberstdorfu priča prizorom s svetovnega prvenstva v avstrijskem Seefeldu, kjer so pred dvema letoma smučarji tekači tekmovali v kratkih rokavih. Je pa bila vsaj snežna podlaga zaradi mrzlih noči dovolj utrjena. V Nemčiji je težava, ker je skoraj celotna sprinterska proga na soncu.

“Vso sezono smo bili na minusu in na trdih progah. Tu pa se proga vdira. V soboto smo imeli trening tekmo sprinta, zaradi vročine pa je bil zrak tako suh, da se kar osmodijo pljuča,” je prve vtise s prizorišča strnila Anamarija Lampič, ki jo z Evo Urevc že jutri čaka posamični sprint, v katerem bosta očitno nadvse pomembni izbira materiala in tudi tekaški občutek na snegu.

15

stopinj so v teh dneh namerili v Oberstdorfu

Prireditelji so medtem sprejeli prve ukrepe in uvodne preizkušnje premaknili na zgodnejše ure. Današnje kvalifikacije (5 kilometrov ženske in 10 km moški) bodo v jutranjem in dopoldanskem terminu, iz slovenskega zornega kota pa je pomembna časovna sprememba jutrišnjih sprinterskih obračunov. Kvalifikacije se bodo začele že ob 9. uri, finalne tekme pa ob 11.30.

Na začetku prihodnjega tedna, ko bo Rogla gostila tekme svetovnega prvenstva (SP) v deskanju na snegu, naj bi se temperature vendarle spustile. V ponedeljek bosta na sporedu paralelna veleslaloma za moške in ženske, naslednji dan pa bodo podelili odličja še v paralelnem slalomu. SP bi sicer moralo biti na prizorišču olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto na Kitajskem, a so ga zaradi novega koronavirusa odpovedali.

Kot nadomestni prireditelj je vskočila Rogla, kjer bosta pod drobnogledom predvsem dvakratni nosilec olimpijskega odličja Žan Košir, ki letos kaže zelo obetavno formo, ter svetovni podprvak izpred dveh let Tim Mastnak. Morda pa bo domač teren predstavljal navdih tudi za prekaljenega Roka Marguča.


Najbolj brano