Žbogar spet aktiven

Na Gardskem jezeru se je včeraj končalo evropsko prvenstvo v jadralskem razredu zvezda, ki je bilo združeno z grand slamom lige jadralskih zvezd (Star Sailors League), Ned 90 posadkami iz 22 držav sta prvič skupaj nastopila Vasilij Žbogar in Jan Orel kot flokist, med evropskimi posadkami pa sta tekmovanje končala v prvi šestnajsterici.

Vasilij Žbogar nove tekmovalne izzive išče v jadralnem razredu 
zvezda.
Vasilij Žbogar nove tekmovalne izzive išče v jadralnem razredu zvezda. 

RIVA DEL GARDA > Na kvalifikacijski regati sta Vasilij Žbogar in Jan Orel začela v prvi tretjini, nato pa vztrajno napredovala in po devetih odjadranih regatah prvenstvo sklenila na 16. mestu med evropskimi posadkami ter 23. skupno v močni konkurenci izkušenih jadralcev razreda zvezda in velikih jadralskih legend. Nastopila sta kot novinca v tem razredu z le nekaj dnevi treninga pred prvim skupnim nastopom in s sposojeno jadrnico.

“Sva kar zadovoljna. Vsak dan, z vsako regato nama je šlo bolje. Ogromno se bo potrebno še naučiti, izboljšati trim barke, usklajenost, opremo, manjkajo nama tudi izkušnje. Za naslednje obdobje bo ključno, da jadrava s svojo jadrnico, kajti pri sposojeni sva potrebovala nekaj dni samo za to, da sva ugotovila, kako sistemi na jadrnici delujejo, saj se ti zelo razlikujejo od izdelovalca do izdelovalca,” je povedal Vasilij Žbogar, najuspešnejši slovenski jadralec s tremi olimpijskimi kolajnami v razredih laser in finn.

“Verjamem, da sva z nekaj izboljšavami lahko zelo konkurenčna in ciljava na vrh," je še dodal.

V finalni del prvenstva se je uvrstilo najboljših deset posadk, med njimi pa se je skozi izziv četrtfinalne, polfinalne in finalne regate čisto na koncu najbolje odrezal legendarni Brazilec Robert Scheidt. Je dobitnik petih olimpijskih medalj in zmagovalec finala lige jadralskih zvezd v razredu zvezda, v posadki s Henryjem Boeningom. V neverjetnem zaključku sta za pičlo sekundo odpravila francosko posadko s krmarjem Xavierjem Rohartom, dobitnikom bronaste olimpijske medalje in dvakratnim svetovnim prvakom v razredu zvezda in Pierre-Alexis Ponsotom. Tretja sta bila legendarni Američan Paul Cayard in Arthur Lopes.


Najbolj brano