Zajc čaka na svojo priložnost

Po včerajšnjem dopoldanskem treningu so nogometaši pripravili torbe za popoldansko pot v Izrael, kjer jih jutri čaka začetek kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Miha Zajc Foto: Ervin Čurlič
Miha Zajc Foto: Ervin Čurlič

BRDO PRI KRANJU > Selektor Matjaž Kek si je za uvod zaželel drugačen vadbeni scenarij, kot je v praksi ob gostovanjih nogometne reprezentance. Ponavadi se namreč ekspedicija na pot odpravi dan pred tekmo in vrne takoj po končanem srečanju. Kek si je ob novem začetku v izbrani vrsti zaželel bistveno zgodnejšega odhoda na prizorišče, kjer bi lahko vse do tekme v miru vadili. Tako je izbrana vrsta v Haifo odpotovala že včeraj zgodaj popoldne. Po pristanku jih je čakala še triurna vožnja z avtobusom do pristaniškega mesta, kjer bodo preživeli tri dni in se domov vrnili šele v petek zvečer.

S kakšnim izkupičkom, bo znano v četrtek pozno zvečer. Nič novega ni, če na zbor pridejo zdravstveno načeti nogometaši. Če pa je med njimi tudi Josip Iličić, ki je po igrah v dresu Atalante najučinkovitejši reprezentant v kakovostnih ligah, lahko to selektorja pošteno skrbi. Rezerva zanj je prej kot ne Šempetrc Miha Zajc, ki mu je v dveh sezonah uspel preboj iz Olimpije do Empolija in nato v zimskem prestopnem roku do slovitega carigrajskega Fenerbahčeja.

Miha Zajc

nogometni reprezentant

“V ospredje moramo postaviti kolektiv in ekipo.”

Med primorskimi zdomci mu je uspel najbolj bliskovit preskok. “Seveda sem zelo zadovoljen, zamenjava kluba je bila v mojem življenju in karieri velik korak naprej. Prišel sem tudi v globalnem smislu v velik klub,” je dejal Zajc, ki mu je v dresu turškega kluba že uspelo zabiti štiri gole. “Dobro sem treniral, pokazal sem pravi značaj in voljo do dela ter prve tekme tudi dobro odigral, upravičil zaupanje kluba in si priboril igranje v začetni enajsterici,” je o prvih tednih v Fenerju povedal Zajc. Fenerbahče je sicer ta čas daleč od najboljših časov in v spodnjem delu turške lige, a je vseeno še vedno veliko ime turškega nogometa.

Zajc je bil najboljši reprezentančni posameznik neuspešne prve sezone lige narodov, na zbor pa je prišel dobre volje. “Imel sem dan več za regeneracijo od ostalih, pa tudi zadnje prvenstvene tekme nisem igral do konca in sem morda bolj spočit kot ostali,” je dejal za uvod. Kaj pa zdaj, ali pričakuje igranje v prvi postavi? “Bomo videli, to bo odločil selektor,” je dejal ob nasmešku in dodal: “ Z novim selektorjem reprezentanca vstopa v novo obdobje. V ospredje je treba postaviti kolektiv in ekipo, delati drug za drugega. Razmišljati moramo od tekme do tekme.”

Tako kot ostali tudi Zajc spoznava zahteve novega selektorja. “Najbolj zgodnji smo imeli neke vrste motivacijski trening, na taktiki smo delali na prvem treningu z vsemi zbranimi, kjer nam je selektor predstavil svoje ideje in želje.” Glede vrnitve Jana Oblaka v izbrano vrsto je vesel: “Mislim, da ni nobenih zamer.”


Najbolj brano