Za slovo zmaga nad Grčijo

Slovenska članska ženska odbojkarska reprezentanca se je v soboto - po zmagi nad Grčijo v Mislinji - uvrstila v finale srebrne evropske lige. K uspehu so pripomogle štiri predstavnice primorske odbojke.

Kanalka Eva Mori je  natančno delila žoge soigralkam.  Foto: CEV
Kanalka Eva Mori je natančno delila žoge soigralkam.  Foto: CEV

MISLINJA > Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v soboto v šestem (zadnjem) krogu B skupine srebrne evropske lige zmagala še petič. Tudi drugič je bila boljša od neposrednih tekmic za zmago v skupini B, Grkinj, ki so na koncu zaostale za dve točki. Estonke in Portugalke so v tej skupini že prej izpadle iz boja za prvo ali drugo mesto. Naša dekleta so se torej uvrstila v finale srebrne evropske lige, kjer bodo 25. in 29. junija igrala z zmagovalcem skupine A. Ekipa, ki bo v finalu boljša, se bo uvrstila v zlato evropsko ligo.

Slovenke bodo finalnega tekmeca dobile jutri, po zadnji tekmi skupine A med Ciprom in Romunijo. Trenutno v skupini vodi Izrael, ki pa ga lahko Romunke z zmago na Cipru prehitijo, saj na drugem mestu zaostajajo le točko, Ciprčanke pa so že obsojene na tretje mesto.

Slovenija : Grčija 3:2

Športna dvorana Mislinja, gledalcev 900, sodnika: Georgiev (Bolgarija) in Valentar (Slovenija); po nizih: 21, 15, -20, -20, 6.

Slovenija: Mori 4, Grudina 11, Vovk 3, Janežič (libero, 3 napake), Blažič, Zdovc Šporer 1, Zatkovič 5, Ščuka 16, Sobočan 2, Eržen 21, Planinšec 10, Žigon. Selektor: Alessandro Chiappini.

Slovenija je odločilno tekmo za uvrstitev v finale začela v polovično primorski zasedbi - s kanalsko podajalko in kapetanko Evo Mori ter s članicama novogoriškega Gen-I Volleyja, blokerko Tino Grudina in sprejemalko Lano Ščuka. Ta trojka je bila na parketu skoraj ves čas in je bila tudi zelo učinkovita. V tretjem nizu je priložnost dobila še tretja novogoriška odbojkarica Pia Blažič, a točk ni dosegla.

Slovenke, ki so imele pred tekmo točko prednosti pred Grkinjami, so želele čim prej razbliniti dvome o tem, kdo bo finalist, kar jim je v uvodnih dveh nizih uspelo. V tem delu tekme so imele ves čas pobudo. V končnici prvega sta Grkinje dotolkli Tina Grudina in Lana Ščuka. V odločilnih trenutkih drugega je Eva Mori delila žoge na vse strani, soigralke pa so jih zanesljivo zaključevale. Dva dobljena niza sta Slovenkam s te tekme že prinesla točko. To je na lestvici skupine B pomenilo dve točki prednosti pred Grkinjami, kar je že zagotavljalo finale. Gostje bi namreč z zmago po petih nizih točkovni izid z našimi dekleti lahko le izenačile, Slovenke pa bi v finale peljal mnogo boljši izid s tekme v Grčiji (3:0).

Priborjen finale je domačinke nekoliko uspaval. Grkinje so se vrnile v igro in skupni izid v nizih izenačile. V petem nizu so se Slovenke pred razprodano dvorano oddolžile zvestim navijačem. Lana Ščuka je naredila začetno razliko, nato pa so soigralke z dobro obrambo in natančnimi napadi poskrbele še za zaključno zmago v skupini B.

“Navdušena sem, da smo na koncu stopile skupaj, saj smo si na začetku priigrale res lepo prednost, a je nismo takoj izkoristile. V zadnjem nizu se je nato pokazalo, da znamo zares odigrati, ko je potrebno in ponosna sem na to, je ob slavju povedala novogoriška odbojkaricaLana Ščuka.

Selektor Alessandro Chiappini je dodal: “Ta rezultat je velika nagrada za našo ekipo, saj takšne izkušnje pred evropskim prvenstvom potrebujemo. Tekma je bila težka, veliko smo se naučili. Čakata nas še dve takšni in zakaj se ne bi uvrstili v zlato ligo?


Najbolj brano