Vratarski junaki v Zagrebu

Zmaga nad Norveško je preprečila občutno ohladitev rokometnega ozračja na Hrvaškem. Gostitelji so spet v igri za polfinale evropskega prvenstva in sami odločajo o svoji usodi. Skrojili jo bodo v sredinem dvoboju s Francozi, ki so v soboto premagali Švedsko in se zasidrali na vrhu zagrebške skupine I.

Nikola Karabatić se je v dvoboju s Švedi izkazal z dragocenimi asistencami. Foto: STOYAN NENOV
Nikola Karabatić se je v dvoboju s Švedi izkazal z dragocenimi asistencami. Foto: STOYAN NENOV

ZAGREB > Hrvati so v ponovitvi lanskega polfinala svetovnega prvenstva dobili, kar so doslej zaman iskali - razpoloženega vratarja. V junaka tekme se je prelevil Ivan Stevanović, ki je že v uvodnih minutah napovedal svoj in s tem tudi hrvaški večer. Z obrambami čistih strelov je pristrigel krila tekmecem, sprostil soigralce in dvignil na noge gledalce v tokrat polni zagrebški Areni. Hrvati so takoj povedli s 3:0 in se niso več ozrli nazaj. Norvežani so resda v prvem polčasu na trenutke razvili svojo prepoznavno igro ter lovili rezultatski priključek, a niso mogli narediti odločilnega koraka, s katerim bi obremenili hrvaško zasedbo.

Červar vrača udarec

Stevanović je svojo vratarsko statistiko ob koncu tekme ozaljšal s 14 ubranjenimi streli, enim več kot v vsem prvem delu evropskega prvenstva. Obrambe so imele svojo težo zlasti v prvem polčasu, ko so Norvežani prihajali do izdelanih akcij ter strelov s krilnih položajev in iz protinapadov, kjer so praviloma najmočnejši. Za razliko od gostiteljev so Vikingi pogrešali tudi razpoloženega moža v vratih. Hrvati so igrali taktično premeteno. Po potrebi hitro, a tudi potrpežljivo in so praviloma našli razpoke v norveški obrambi. Romunska sodnika, ki sta vodila dvoboj Slovenije in Makedonije, sta v okviru pričakovanj upoštevala prednost domačega igrišča. Zlasti v prvem polčasu je bilo veliko prekinitev, ki so šle na roko gostiteljem.

Danes na EP

Skupina I (Zagreb) - Srbija : Francija (18.15), Švedska : Belorusija (20.30); vrstni red - Francija in Hrvaška (tekma več) 6 točk, Norveška (+1) in Švedska 4, Srbija in Belorusija 0.

V nadaljevanju, ko se je norveška napadalna širina postopoma skrčila na poskuse Sanderja Sagosna, pa so Hrvati prevzeli nadzor nad igro in rezultatom. Selektor Lino Červar, ki se je po prihodu v Zagreb soočil s plazom kritik, pa si je lahko olajšal dušo. ”Nikdar še nisem doživel toliko žaljivk. Na Hrvaškem sem sicer že iz preteklih let vajen, da mi tudi ob uspehih gledajo pod prste in oporekajo mojim potezam. S podlimi udarci pa so tokrat šli čez vse meje osebnega dostojanstva. Žalosten sem zaradi takšnega stanja v družbi,” je po zmagi z 32:28 nad Norveško povedal selektor Hrvaške, ki si je spet občutno izboljšala možnosti za preboj v polfinale. Kakšen rezultat bo potrebovala na sklepni tekmi skupine I s Francijo, bo jasno po skandinavskem obračunu med Norveško in Švedsko, ki bo prav tako na sporedu v sredo.

Gerard kot Omeyer

Gostiteljem gre na roko, da so Francozi z eno nogo že v polfinalu, potem ko so v soboto ugnali Švede. Svetovni prvaki ostajajo še edina reprezentanca, ki se lahko na Hrvaškem pohvali izključno z zmagami. Sobotni dvoboj med Francozi in Švedi je kazal povsem drugačen obraz kot četrtfinalni obračun istih tekmecev na lanskem svetovnem prvenstvu, kjer so gostitelji slavili s 33:30. Zmage so se sicer spet veselili Francozi, pri čemer sta bili v ospredju obrambi oziroma oba vratarja. Vincent Gerard je zasenčil kolega v švedskem golu Mikaela Appelgrena, ki je bil najbolje ocenjeni vratar iz prvega skupinskega dela in se je tudi v soboto izkazal z nekaj imenitnimi posredovanji.

Naslednik Thierrya Omeyerja je na trenutke dobesedno zaklenil svoja vrata, izkazal pa se je z zastrašujočim obrambnim učinkom. Ubranil je 19 strelov s kar 53-odstotnim iztržkom. Tehnične napake oziroma izgubljene žoge soigralcev tako niso prišle do izraza. Francoski napad pa je brez hujših posledic prestal tudi odsotnost poškodovanega Timotheyja N'Guessana, za katerega je evropskega prvenstva bržkone že konec, ter skromna strelska večera v prvem skupinskem delu najučinkovitejšega francoskega rokometaša Dike Mema in Nikole Karabatića. Ključni mož vseh francoskih uspehov v zadnjem desetletju je v igri hitro prepoznal moštvene potrebe in se prelevil v podajalca ter podelil sedem asistenc za končnih 23:17. Razveselil se je tudi vrnitve na igrišča mlajšega brata Luke Karabatića, ki pa je imel s Švedi zgolj petminutno epizodo, preden je zaradi nevarnega udarca prejel neposredni rdeči karton.


Najbolj brano