Vodilni v obrnjenih vlogah

Po nepopolnih šestih krogih spomladanskega prvoligaškega plesa, ki so ga krojile zimske razmere, se zdi nogometni prestol oddan Olimpiji. Odkar sta združila moči Zlatko Zahović in Darko Milanič, branilca naslova Maribor najeda največja kriza, ki se manifestira na igrišču in tudi ob njem.

Nogometaši Olimpije (v temnejših dresih) so v nedeljo proti 
Ankaranu zabeležili že šesto zaporedno zmago.  Foto: Jure Batagelj
Nogometaši Olimpije (v temnejših dresih) so v nedeljo proti Ankaranu zabeležili že šesto zaporedno zmago.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Sodu je gotovo izbil dno sobotni dvoboj s Krčani. Ali so se glavni mariborski ideologi močno ušteli pri izboru taktike, posameznikov za samo tekmo ali so celo vlekli napačne poteze med zimskim premorom, bo pokazal čas. Morda bo oprijemljive odgovore ponudil že 24. krog. Po dveh tednih premora zaradi reprezentančnih obveznosti bo nadaljevanje prvenstva postreglo z obračunom Olimpije in Maribora, ki se bosta 31. marca pomerila v Stožicah. Zdi se, da se ponavlja lanska zgodba, le v obrnjenih vlogah. V drugi del prvenstva so se Mariborčani in Ljubljančani podali iz zelo podobnih izhodišč, že uvodni spomladanski krogi pretekle sezone pa so tehtnico nagnili na stran vijoličastih.

Zmaji bruhajo ogenj

Letos se vse obrača v prid Ljubljančanov, ki imajo po šestih dvobojih popoln izkupiček. Olimpija tako kot lani Maribor ni naredila nič spektakularnega, a prvenstva se običajno dobivajo na ta način. V zadnjih letih smo na slovenski sceni tako ali tako pogrešali privlačne predstave v spomladanskem delu. Zgoščen tekmovalni koledar gotovo ne pripomore k nogometnim užitkom. V teh primerih odloča stabilnost, ki jo pri Olimpiji pooseblja in oddaja Igor Biščan. Na zelo pomembnem začetku spomladanskega dela je imel proti Celju doma nekaj sreče, tudi v Novi Gorici Ljubljančani niso bili posebej prepričljivi, a treba je priznati, da nekdanji nogometaš Liverpoola ne odstopa od svojih trenerskih načel. Ljubljančanom se je potem odprlo, pri čemer pride posebej do izraza posamična kakovost.

10 točk je razlika med vodilno Olimpijo in Mariborom na drugem mestu prve SNL.

Po drugi strani drži tudi, da tujska legija Olimpije ne zbuja posebnih simpatij v javnosti. V zasedbi je slovenskih nogometašev le za vzorec. Številke vendarle dajejo prav Ljubljančanom, zlasti če jih primerjamo z mariborskimi. Branilci lovorike so na petih tekmah zbrali vsega pet točk, za Olimpijo pa ob tekmi manj zaostajajo že za dvakrat toliko. Mariborčani, ki so že jeseni izpadli iz boja za pokalno lovoriko, so edino spomladansko zmago zabeležili v Dravogradu. V Ljudskem vrtu so najprej dvakrat remizirali, nato pa še dvakrat izgubili.

Vijolice (še) ne cvetijo

Proti Krčanom so v določenih obdobjih mariborski nogometaši delovali celo nezainteresirano. K nebogljeni podobi prvakov pa so nemara precej prispevali Primorci v vrstah Krškega. Trener Alen Šćulac je tudi v Posavje prenesel značilni agresivni pristop, povratnik v Krško Luka Volarič je dosegel imeniten zadetek, piko na i pa je pritisnil Luka Vekić. Opazen primorski delež je tudi pri najbrž najbolj vroči ekipi spomladanskega dela. Domžale se lahko tako kot Olimpija v koledarskem letu 2018 pohvalijo s popolnim izkupičkom, res pa je, da so odigrali dve tekmi manj. V vsebinskih vlogah pri Simonu Rožmanu izstopata nekdanja Novogoričana Amedej Vetrih in Matija Širok, na vrata prve enajsterice pa trka tudi Idrijčan Adam Gnezda Čerin.

Disciplinski postopek zoper Zahovića

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je uvedla disciplinski postopek zoper športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahovića. Razlog zanj je dogajanje na uradni novinarski konferenci po sobotni tekmi prve SNL med Mariborom in Krškim. Med hujše disciplinske prekrške uradnih oseb disciplinski pravilnik NZS uvršča nešportno in neetično vedenje in kakršnokoli spodbujanje ali razpihovanje rasnega, narodnostnega, etičnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega ali drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva posameznika in skupine. V skladu s svojimi pristojnostmi bo na podlagi prijave organov NZS o zadevi Zahović odločal disciplinski sodnik NZS.

Kaj pa primorska kluba? Po rezultatski plati so gotovo z opravljenim lahko bolj zadovoljni Ankarančani. Izgubili so tekme (Domžale, Maribor, Olimpija) s pričakovanim razpletom, zato pa so točke nabirali proti ekipam iz spodnjega dela lestvice. Posebej pomembna je bila zmaga nad Triglavom, ki jim na predzadnjem mestu beži le za dve točki. Gorica je na zadnjih dveh tekmah prekinila negativni niz, ki jo je prikoval med slabšo prvoligaško polovico. Četrto mesto, ki pogojno še pelje v kvalifikacije za evropsko ligo, je oddaljeno devet točk. Na dlani je, da bo Gorica rezultatske ambicije usmerila v pokal, kjer jo 3. in 12. aprila čakata polfinalni soočenji z Aluminijem.


Najbolj brano