Veliko sprememb in ugank

Kratkega odštevanja do nove domače nogometne sezone je konec. Danes ob 18. uri bosta novinec v ligi Cherrybox Tabor in Aluminij zaorala ledino 29. sezone prve nogometne lige. Nihče trenutno ne ve, česa so v uvodu v sezono sposobni prevetreni Sežanci.

Veselje ob napredovanju v prvo SNL sodi med sladke spomine, 
danes se vse začenja znova. Bo v vratih tudi danes Arian Rener (v 
rumenem dresu)? Foto: LEO CAHARIJA
Veselje ob napredovanju v prvo SNL sodi med sladke spomine, danes se vse začenja znova. Bo v vratih tudi danes Arian Rener (v rumenem dresu)? Foto: LEO CAHARIJA

SEŽANA > Sežanci so v minuli sezoni na domačem igrišču v drugi SNL izgubili le zadnjo tekmo proti Krki, ki ni imela več tekmovalnega naboja, saj so bile karte na vrhu že razdeljene. V prvi SNL na faktor domačega igrišča ne gre pretirano staviti, zagotovo pa bi moral biti vsaj motiv na strani domače ekipe, ki za razliko od uigranega Aluminija beleži veliko več kadrovskih sprememb. Ne le na igrišču, temveč tudi v strokovnem štabu, ki je močno okrepljen. Trenerju Andreju Razdrhu in pomočniku Urošu Barutu se je v začetku julija, ko se mu je iztekla pogodba z Brežicami, priključil Darko Karapetrović, ki je bil eden ključnih igralcev pred 20 leti, ko je Tabor prvič okusil igranje v prvi ligi. Za trenerja vratarjev je prišel nekdanji vratar Gorice in Kopra Vasja Simčič, s sabo je iz Radomelj pripeljal tudi vratarja Davida Adama, otroka Kopra. Oba sta bila pri enem od vodilnih drugoligašev dve leti, tam je 25-letni Adam zbral 58 nastopov in odigral 5220 minut.

V zadnjih treh tednih se je v Sežani močno povečala kolonija tujcev, saj so z izjemo vratarskega mesta kadrovali izključno v tujini. Zadnji je pogodbo podpisal centralni branilec Mario Zebić. Prihaja iz prvaka hrvaške druge lige Varaždina, tako kot 30-letni zvezni igralec Stjepan Babić, ki je že igral v Sloveniji. Nekdanji igralec Olimpije in Rudarja je v prvi SNL odigral 70 prvenstvenih tekem in na igrišču prebil več kot 5400 minut. Iz lanskega tekmeca Kraševcev, Ilirije, je prišel 24-letni zvezni igralec Dominik Mihaljević. Pred igranjem pri nas je med drugim igral pri sosedih v prvi ligi za Istro 1961 iz Pulja in Osijek. Najbolj deficitarno igralno mesto sežanskih rdeče-črnih češnjic je napad, sploh po odhodu prvega strelca Papa Ibou Kebeja v Vietnam. Morda najbolj širše znano ime je 36-letni srbski napadalec Predrag Sikimić, ki je bil nazadnje član Voždovca, v dolgi karieri pa je med drugimi igral za Radnički, Vojvodino, Rad, Ural, Amkar in Crveno zvezdo, s katero je v sezoni 2015/16 osvojil naslov državnega prvaka Srbije. Drugi napadalec prav tako prihaja iz Srbije. 23-letni Lazar Milošev, ki danes še ne bo imel pravice nastopa, je prišel iz drugoligaša Budučnost Dobanovci, ima pa že tudi prvoligaške izkušnje. V minuli sezoni je dosegel 15 golov. Iz Slaven Belupa je prišel krilni napadalec Rodrigue Bongongui. Leta 2017 je bil eden izmed ključnih igralcev francoskega drugoligaša Les Herbiers VF, s katerim se je uvrstil v finale francoskega pokala, kjer so morali priznati premoč slovitemu pariškemu klubu Paris Saint Germain. Morda pride še kdo; na zadnji pripravljalni tekmi je zadovoljil tudi nekdanji igralec Kopra, desni bočni branilec Ivor Horvat.

Pripravljalne tekme

Tabor je odigral zgolj tri pripravljalne tekme. Na prvi se je v Padovi pomeril z reprezentanco Omana in izgubil z 0:3, nato je gostoval pri hrvaškem prvoligašu Istri Pulj in slavil z 2:1 (Klemen Nemanič, Leon Sever), v Biljah si je z domačo ekipo razdelil izkupiček 3:3 (Nemanič, Dino Stančič, Marsel Stare), zatem je bila na domačem igrišču boljša HNK Gorica iz Velike Gorice (1:0), na edini tekmi doma pa je premagal Radomlje z 2:1 (Stančič, Stare).

Trenutno ekipa šteje 24 igralcev, vendar je vprašanje, koga od lanskih herojev bomo še videli na igrišču v prvi postavi. Pričakovati je Ariana Renerja, Erika Salkića, Klemna Nemanića, lanskega kapetana Antonia Azinovića, morda bo med njimi tudi Leon Sever. “Vzdušje je pozitivno. Vsi komaj čakamo na začetek tekmovanja. Opažam, da se navijači zelo zanimajo za ekipo, tudi zanje bo prva liga nova izkušnja. Prepričan sem, da bomo kot do sedaj na vsaki tekmi pustili srce na igrišču,” je Izolan povedal za klubsko spletno stran.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Poleti je čas za domači nogomet

Temperature so se v zadnjih dneh nekoliko znižale, po drugi strani se pri nas spet postopno segreva nogometno ozračje. Pa ne le zaradi 29. sezone državnega prvenstva, ki ga bodo danes na domačem stadionu odprli sežanski novinci. Poletje je v Sloveniji praktično najpomembnejši letni čas za nogomet predvsem zaradi evropskih izzivov, s katerimi se že spopadajo slovenski predstavniki v predkrogih lige prvakov in evropske lige. Že sodelovanje pomeni nekaterim klubom nezanemarljiv vir dohodka,...

Preberi več

Najbolj brano