V ekipi tri Primorke

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je danes popoldne zbrala v Kranjski Gori in začela s pripravami na evropsko prvenstvo, ki se bo 23. avgusta začelo na Poljskem. Selektor Alessandro Chiappini je vpoklical preizkušeno primorsko trojko - kapetanko Evo Mori, blokerko Tino Grudina in sprejemalko Lano Ščuka.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je danes popoldne zbrala v Kranjski Gori in začela s pripravami na evropsko 
prvenstvo, ki se bo 23. avgusta začelo na Poljskem.  Foto: Igor Mušič
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je danes popoldne zbrala v Kranjski Gori in začela s pripravami na evropsko prvenstvo, ki se bo 23. avgusta začelo na Poljskem.  Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA > Hotel Ramada in dvorana Vitranc v Kranjski Gori bosta v naslednjih tednih drugi dom za najboljše slovenske odbojkarice, pred katerimi je druga in obenem najpomembnejša akcija sezone - evropsko prvenstvo na Poljskem. Sprememba lokacije priprav (te so bile vrsto let v Mariboru) je že malce zasičenim dekletom dobro dela. Ekipo je okrepila povratnica po dogovorjeni študijski odsotnosti, prva napadalka, mariborska odbojkarica Iza Mlakar. V ekipi so tako vse nosilke igre. Zaradi zasebnih obveznosti v Kranjski Gori ni članice novogoriškega Gen-I Volleyja Pie Blažič in dveh Mariborčank: Anite Sobočan in Sare Hutinski, ki je poškodovana.

Dekleta bodo skupinski del EP začela 23. avgusta v Lodzu, ki ga kapetanka, kanalska organizatorka igre Eva Mori že pozna: “Pred novo sezono sem podpisala pogodbo prav s klubom iz Lodza in sem nekoliko že seznanjena s tem, kaj nas čaka. Lodz je državni ženski prvak, Poljska je svetovni moški prvak. Zanimanje za evropsko odbojkarsko prvenstvo je izjemno. Prav prvo tekmo igramo s Poljakinjami. Čaka nas peklensko vzdušje pred razprodano dvorano s 15.000 gledalci. Upam, da bomo začetni pritisk zdržale in se osredotočile na naslednje tekme, kjer bo več priložnosti za zmago. Imamo izredno težko skupino. Poljakinje in Italijanke, ki so v njej, so celo v ožjem krogu favoritov za odličja.”

Slovenija na EP na Poljskem

Podajalke: Eva Mori (iz Kanala, Lodz), Sara Najdič, Eva Pogačar.

Sprejemalke: Lana Ščuka (iz N. Gorice, Casalmaggiore) , Ana Marija Vovk, Eva Zatkovič, Žana Zdovc Sporer.

Korektorici: Iza Mlakar, Darja Eržen

Srednje blokerke: Saša Planinšec, Tina Grudina (Gen-I Volley), Ela Pintar, Manja Jerala

Prosti igralki: Leja Janežič, Veronika Mikl.

Naša dekleta bodo v skupini B igrala še z Belgijo, Portugalsko in Ukrajino. Kljub težkim tekmecem je sprejemalka novogoriškega Gen-I Volleyja, Lana Ščuka, ki se sicer seli v italijanski Pomi Casalmaggiore, optimist: “Na evropsko prvenstvo gremo kot generacija, ki se je z drugim mestom na svetovnem prvenstvu do 23 let že izkazala. Nekatera dekleta smo igrala že na prvem evropskem prvenstvu, kamor se je Slovenija uvrstila. Tam smo v glavnem sodelovale, letos pa mislim, da smo sposobne narediti korak naprej in se uvrstiti med prve štiri ekipe v skupini, ki bodo napredovale v drugi krog. Mislim, da je kar dobro, da nas na začetku čaka najtežja tekma s Poljakinjami. To moramo zdržati, V nadaljevanju bodo - po Italiji- tekmeci lažji in tu moramo iskati priložnosti za zmage in napredovanje.”

Po treh prostih tednih je polna energije in želje tudi blokerka novogoriškega Gen-I Volleyja, Tina Grudina, ki pa še išče nov klub v tujini: “Pred nami je zahtevna naloga, ki pa se je veselim, saj nisem še igrala na evropskem prvenstvu. Res je, da stopamo na to pot z grenkim spominom na finalni poraz v evropski ligi z Romunkami, vendar moramo na to pozabiti, oziroma si zapomniti nauk iz tega dvoboja, v katerem smo imele priložnost za zmago, a je nismo izkoristile. Mislim, da smo se sposobne na EP uvrstiti v drugi krog. Tu smo zbrane najboljše igralke. Veliko pomeni vrnitev Ize Mlakar. Moramo biti ambiciozne. Premagati je treba Portugalsko in Ukrajino ter poskusiti presenetiti Belgijo, s katero že imamo nekaj izkušenj in ni bistveno močnejša. Proti Italiji in Poljski nam bo zelo težko.”

Dekleta se bodo po dveh tednih preselila v Maribor, kjer jih čakata prijateljski tekmi z eno od selekcij Kitajske, sledila pa bo še generalka pred EP - turnir na Madžarskem -, kjer bodo tekmice Slovenk in domačink še močne reprezentance Francije, Španije, Grčije in Madžarske.

Selektor Alessandro Chiappini je obdobje, ki je pred dekleti, povzel takole: “Gotovo je mogoče, da se iz skupinskega dela evropskega prvenstva prebijemo v drugi del. Motivacija je velika, zavedamo pa se, da smo v zelo težki skupini. Italije, Poljske in Belgije še nismo premagali, Portugalke so resen tekmec, s to generacijo Ukrajink pa še nimamo izkušenj. Prostora za napredek imamo še veliko in to bomo v času, ki nam je še na razpolago, skušali izkoristiti na treningih, na tekmah pa bo treba ujeti pravi ritem in tudi psihološko trdnost, ki nam je manjkala v evropski ligi. Finale z Romunijo nam je pokazal, da moraš včasih izgubiti, da ugotoviš, kako zmagati. Tudi takšne izkušnje je treba zbrati in se iz njih naučiti, kako dobro začeto delo tudi dobro dokončati.”


Najbolj brano